IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прекомерното строителство в Испания отблъсква туристите

Tуристическият сектор на страната в момента губи от своята конкурентоспособност

10:08 | 06.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Прекомерното строителство по испанското крайбрежие заплашва да наруши необходимите за туризма удобство и спокойствие; снимка: Corbis
Прекомерното строителство по испанското крайбрежие заплашва да наруши необходимите за туризма удобство и спокойствие; снимка: Corbis

Прекомерното строителство по испанското крайбрежие вече не се вписва в очакванията на туристите, които често остават разочаровани от почивката си, се посочва в доклад на испанската туристическа асоциация Екселтур.

Според нея туристическият сектор на страната в момента губи от своята конкурентоспособност и, за да бъде атрактивен, трябва да бъде увеличено значително гарантираното минимално пространство от плажната ивица на летуващите.

Асоциацията, която обединява няколко туристически групи като авиокомпанията Iberia и хотелските вериги NH Hoteles и Sol Melia, обвинява местните власти за пренаселеността на плажа, както и за липсата на свободни площи по крайбрежието като цяло. Общините в някои от най-популярните дестинации се отнасят твърде благосклонно към краткосрочните спекулации с недвижими имоти, подчертават от Екселтур.

Пропагандата за инвестиции в недвижимости и бурното строителство в някои случаи се считат за основен източник на общински приходи, като властите не гледат в перспектива и забравят дългосрочната инвестиция в удобство и спокойствие, които са така нужни на туристическата дейност“, е записано в доклада.

Според асоциацията това положение скоро няма да се промени, защото все още незастроените площи имат потенциал да увеличат три пъти броя на леглата в испанските курорти. Това обаче се очаква да има катастрофални последици върху околната среда и огромната част от туристическия бранш, съсредоточена върху екотуризма.

За периода януари-ноември 2005 г. Испания е посетена от 52,4 млн. туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още