IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Значителен спад регистрират ипотечните облигации в САЩ

16:58 | 07.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Значителен спад регистрират ипотечните облигации в САЩ

Пазарът на ипотечни облигации в САЩ бележи сериозен спад през последните месеци, което редица наблюдатели тълкуват като сигнал за наближаващ край на поскъпването на недвижимото имущество в страната.

Облигациите, които са обезпечени с ипотечни кредити за най-рисковите заемополучатели, са загубили близо 2,5% от стойността си от септември насам. Спадът се дължи основно на опасенията, че евентуално ново повишение на лихвения процент от страна на Федералния резерв би довел до фалит около 150 000 потребители на ипотечни кредити.

Около 13,4% от всички ипотечни заеми към края на юни 2005 година са включени в групата на рисковите кредити, спрямо 2,4% в края на 1998 година. Обемът на облигациите, обезпечени с подобни високорискови ипотеки, е нараснал над два пъти до рекордните 476 млрд. долара. Инвеститорите изискват по-висока рискова премия от тези финансови инструменти, в резултат на което се повишават и лихвите по кредитите.

Според Merrill Lynch & Co. около 50% от икономическия растеж на САЩ от 2001 насам се дължи на ръста в цените на недвижимостите. През октомври продажбите на нови домове в страната са нараснали с 13% на годишна база, което бе значително над пазарните очаквания. Според анализатори Федералният резерв ще продължи рестриктивната си парична политика, докато не настъпи охлаждане на пазара на недвижимите имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още