IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Orco Property Group планира експанзия в Източна Европа

През следващата година компанията ще реализира проекти за създаването на „хотели за продължителен престой“ в Румъния, Украйна, България и Сърбия

14:47 | 06.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Компанията очаква стойността на портфейла й да стигне 600 млн. евро в края на 2005; илюстрация: Corbis
Компанията очаква стойността на портфейла й да стигне 600 млн. евро в края на 2005; илюстрация: Corbis

Orco Property Group планира реализирането на редица проекти в Източна Европа в близките две години, които ще спомогнат за осигуряването на портфейл от 1 млрд. евро, съобщава унгарският сайт Portfolio.hu. Компанията, която е базирана в Люксембург, смята да придобие няколко фирми от недвижимия сектор в Полша и Унгария.

През следващата година тя ще реализира проекти за създаването на „хотели за продължителен престой“ в Румъния, Украйна, България и Сърбия. Сайтът обяснява, че това са хотели, предназначени за престой в продължение на повече от пет дни. Такива липсват в Източна Европа и компанията гледа на това като на потенциална пазарна ниша. Тя е отворила вече четири такива хотела в Прага. Orco Property Group ще закупи хотел в Букурещ на стойност около 10 млн. евро, който ще използва за проекта.

От компанията са на мнение, че в региона липсват също и резиденции за пенсионери, които предлагат различни здравни услуги, а се очаква бум на такъв тип комплекси в следващите няколко години.

Имаме проект за изграждането на такава резиденция в Прага и планове за подобни в Полша и Унгария“, казват от компанията.

Миналия месец Morgan Stanley придоби приблизително 4% от капитала на Orco Property Group за 15 млн. евро.

Акциите на люксембургската компания се търгуват на Euronext-Париж и по информация на Portfolio.hu това е единствената компания, развиваща дейност в строителното предприемачество, чиито книжа се търгуват на Пражката фондова борса.

Компанията смята да се листва и на фондовите борси във Варшава и Будапеща, което се планира за 2007 г. или 2008 г. От Orco Property Group уточняват, че ще осъществят инвестиции от около 100 млн. евро в страната преди старта на търговията в Полша. Там тя вече притежава офиси и търговски обекти с обща площ от 10 хил. кв. м и планира да построи 192-метрова жилищна сграда, която ще бъде втората по височина постройка в страната след Двореца на културата във Варшава.

В Унгария компанията също е инвестирала значителни средства до момента. Тя е купила сградата на фондовата борса в Будапеща и освен това разработва проект в жилищния сегмент. От Orco Property Group коментират, че ситуацията в жилищния сектор в Унгария е допълнително усложнена от факта, че размерът на данък добавена стойност върху апартаментите там е 25%, което оскъпява цените за крайния купувач.

Групата оперира в региона чрез своя инвестиционен фонд Endurance Fund, основан през юли тази година.

В края на 2004 г. портфейлът на Orco Property Group е бил на стойност между 250 млн. евро и 300 млн. евро. Компанията очаква тази стойност да нарасне до 600 млн. евро до края на 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още