IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават по съд японски архитект, фалшифицирал антисеизмични данни

Скандалът разкрива и крайната непрозрачност на строителния сектор в Япония, който е в ръцете на мощни и много богати картели

10:25 | 05.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Дават по съд японски архитект, фалшифицирал антисеизмични данни

Преди десетина дни в Япония избухна скандал, след като архитектът Хидецугу Анеха призна, че е фалшифицирал антисеизмичните данни на 15 луксозни жилища, за да намали разходите за строителство, пише вестник Либерасион.

Сградите се намират в източно предградие на Токио, често разтърсвано, както впрочем и цяла Япония, от земетресения. Аферата хвърля петно върху всички партньори на архитекта, срещу който са предприети съдебни действия - строителните компании, предприемачите, натоварени с контрол върху сигурността, общината и компаниите за недвижими имоти.

Скандалът разкрива и крайната непрозрачност на строителния сектор в Япония, който е в ръцете на мощни и много богати картели. Някои от тях са свързани с японската мафия - якудза, и се изплъзват в някаква степен от контрола на държавата.

Структурните дефекти на сградите са такива, че според правителството няма да издържат на земен трус от 5 степен по японската скала (която има 10 степени). В резултат на това хиляди обитатели са принудени да се преместят преди средата на декември.

Няма съмнение, че това е само началото на разкритията. Ще бъдат наблюдавани и други жилищни блокове, построени набързо през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още