IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масово се отдават складове под наем, никой не продава

Причината според специалисти са все още ниските цени, на които се продават складове и липсата на подобни помещения

11:01 | 04.12.05 г.
Снимка: Corbis
Снимка: Corbis

В София и по-големите градове на страната офертите за отдаване под наем на складове са два пъти и половина повече в сравнение с тези за продажба. По данни сайта за недвижими имоти www.imot.bg към момента се отдават под наем близо 400 складови помещения, а се продават едва 150.

Причината според специалисти са все още ниските цени, на които се продават складове и липсата на подобни помещения. Тепърва ще се строят складови бази и логистични центрове, но те ще бъдат предимно по поръчка на клиенти. Това ще са районите Варна, Бургас и Русе, заради евтиния морски транспорт, Пловдив – разположен в близост до гръцката и турска граница.

София като столица си остава най-развития пазар и в момента. Там се продават около 100 склада, а се отдават под наем – 300. Най-голям избор имат желаещите да купят помещение има в Илиянци. Там средната цена на квадратен метър е 307 евро. На бул. „Рожен” производствено-складова база с административен център с разгъната застроена площ от 10 000 кв.м се продава срещу 1 500 000 евро. Тухлената постройка е старо строителство с прилежащ терен от 15 декара.

Най-скъпо се търгуват складовете в центъра на столицата. Такива за момента могат да бъдат купени на бул. „В. Левски” и ул. „Пиротска”. Големината им е около 150 кв.м, а средната цена 337 евро/кв.м. Изключение прави само един имот, разположен на ул. „Пиротска”, чиято големина е 5600 кв.м, а цената е 1 200 000 евро.

Далеч по-голям е изборът при наемането на складове, сочи анализът на www.imot.bg, направен по поръчка на Investor.bg. Столицата се нарежда на трето място, след Бургас и Варна по цена на квадратен метър – 2,11 евро. Това се дължи на силното предлагане, категорични са специалисти. Отдават се под наем близо 300 склада. В центъра на столицата броят на офертите е най-голям – 50, а месечният наем е около 200 евро. Стойността на квадратен метър е 2,45 евро.

Изненадата тук е „Лозенец”. Южният престижен квартал, който е известен с жилищното презастрояване, се нарежда на четвърто място, след центъра, Илиянци и Дружба 2, по брой на отдаваните под наем складове. Цената е два пъти по-висока от тази в центъра – 400 евро на месец. Големината на помещенията е между 100 и 300 кв.м. Най-големият склад е с площ 550 кв.м и може да бъде нает срещу 1 500 евро месечно.

По отношение на по-големите градове на страната най-силно остава предлагането на складове в Пловдив. Продажбите се движат малко над 200 евро/кв.м, а наемът е 2 евро/кв.м. Складови помещения се предлагат основно в индустриалните зони на града.

Общото между Бургас, Варна и Русе е, че пазарът на складови помещения е свит, което води до и до по-високите цени, особено в черноморските градове. В Бургас складове се продават срещу 371 евро/кв.м, а във Варна цената е с близо 100 EUR по-ниска, сочи справка в сайта за недвижими имоти. При наемите на първо място е Морската столица с 3,76 евро/кв.м, а след нея е Бургас – 2,95 евро/кв.м.

 

Цени на складове в някои градове на България в EUR/кв.м


продажба наем
София 346 2,11
Бургас 371 2,95
Варна 294 3,76
Пловдив 211 2,07
Русе 185 1,14
Източник: IMOT.BG

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още