IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите инвеститори в недвижими имоти се насочват към Румъния и България

Търсенето в Централна Европа е предимно на офиси и търговски площи, като тази тенденция се прехвърля и в България

14:26 | 10.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Големите инвеститори в недвижими имоти се насочват към Румъния и България

Има тенденция големите инвеститори в недвижими имоти да се насочват към Румъния и България, каза Валери Левиев, изпълнителен директор на Елта Консулт по време на панелната дискусия "Инвестиционни фондове в края на Европа – кой е готов да приеме предизвикателството?", част от провеждащия се в хотел Шератон Осми строително-инвестиционен форум. Инвестициите в района на Централна и Източна Европа в последните осем години постоянно нарастват, но досега те бяха предимно в страни като Чехия, Полша и Унгария.

"Търсенето в Централна Европа е предимно на офиси и търговски площи, като тази тенденция се прехвърля и в България," каза още Левиев. Икономиката на страната е стабилна, безработицата намалява, инфлацията е едноцифрена и това са все фактори, които привличат големи инвеститори, допълни той. Според него навлизането на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) ще провокира строителните компании за нови инвестиционни проекти.

"Това, което ще спомогне за нови инвестиции, са добрите градоустройтвени решения. Състоянието на уличната мрежа, пътната и останала инфраструктура може много да промени цените," каза още Левиев.

Според всички участници в дискусията растежът на инвестициите в недвижими имоти ще продължи, защото доходността и възвръщаемостта на инвестициите остава висока въпреки намаляването от последната година. "Най-големите инвеститори в региона са от Германия, Австрия, САЩ, като в последните години към тях се включиха Ирландия и Унгария," каза Kори Хринчирик – ръководител анализи за Централна и Източна Европа в CB Richard Ellis.

"Румъния и България са нови пазари и неразработени сектори, където има добро съотношение между риск и възвръщаемост на инвестициите, а това привлича инвеститорите в недвижими имоти," каза Хринчирик. Според него инвеститорите ще продължат да гледат на изток, основно заради предстоящото присъединяване на двете страни към ЕС, което ще увеличи активността в търговията с недвижими имоти.

Основните инвеститори в недвижими имоти у нас са институционалните инвеститори, привлечени от доходността, АДСИЦ, местни и чужди строителни компании. Очакванията са, че през следващите две години обемите на сделки с офиси ще нарастват, което прави пазара на инвестиционни проекти перспективен дори и след присъединяването на страната към ЕС.

Още от осмото издание на Строително-инвестиционния форум, чийто официален медиен партньор е Investor.bg:

Бизнесът с недвижими имоти предоставя работа на 10% от населението в ЕС

Корнрайх: Банско e като Аспен, Слънчев бряг е хитът на Черноморието

България може да бъде водеща голф-дестинация на Балканите

Германските туристи у нас са намалели с 10% за година

Бизнес парковете остават с най-добри перспективи в строителството

Инвеститори в земя плашат, че ще отидат в Румъния

Инвеститори от САЩ и Европа проучват пазара на имоти у нас

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още