IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът с недвижими имоти предоставя работа на 10% от населението в ЕС

Oколо 37 млн. кв. м офис площи ще бъдат необходими през следващите 10 години за релокиране на европейски бизнеси

11:12 | 10.11.05 г.
Бизнесът с недвижими имоти предоставя работа на 10% от населението в ЕС

Бизнесът с недвижимите имоти предоставя работа на около 10% от населението в държавите в Европейския съюз (ЕС), освен това формира огромна част от БВП – средно за Европа това е 10%. Това заяви Валери Вълчев, изпълнителен директор на Forton International, по време на дискусията „Пазарът на имоти и неговата роля за развитието на икономиките в региона“ на Осмия строително-инвестиционен форум.

В Чехия, Полша и Унгария секторът на недвижимите имоти носи 38 млрд. евро само за 2003 г. Като част от националното богатство бизнесът с недвижими имоти формира около 50%. В България бизнесът с недвижими имоти представлява 10% от БВП, а също така влиза в трите челни места заедно с енергетиката и туризма, отбеляза още той.

В ЕС през 90-те години стойността на имотите е нараснала с около 400%, докато инфлацията за тези години е била 150%. Това е много сходен процес с това, което се случва в България, коментира Вълчев.

В областта на недвижимите имоти има цикли, също както в развитието на повечето бизнеси. За разлика от финансовите инструменти, където цикличността е 5 до 7 години, при недвижимите имоти тя е 12 години и по отношение на ЕС вече е достигната висока точка в тази цикличност. Тук говорим единствено за възвръщаемост, тъй като това е финансовият еквивалент на недвижимите имоти. В Централна Европа вече възвръщаемостта е тръгнала в низходяща градация, докато в България и Румъния все още тя е в процес на стабилизиране“, каза още изпълнителният директор.

По отношение на офис площите основните тенденции, които ще се забелязват и в следващите месеци и година, са: стабилни наеми и стабилна възвръщаемост от 10% в България и малко по-висока възвръщаемост в Сърбия, Македония и Албания.

Най-голямото развитие на офис площите, което очакваме, е обусловено от тенденцията за аутсорсинг, която се развива в ЕС. На база на изследване на нашите партньори Cushman & Wakefield, около 37 млн. кв. м офис площи ще бъдат необходими през следващите 10 години за релокиране на европейски бизнеси. Около 40% от тези площи, или 15 млн. кв. м, ще са нужни в Централна и Източна Европа.

Основното търсене ще бъде насочено към клас Б офиси и България може да е една от страните, които ще се възползват доста сериозно от това разрастване, прогнозира Вълчев, добавяйки, че в Румъния има доста такива офис площи и те действат като магнит за чуждестранните инвеститори.

Според Kори Хринчирик – ръководител Анализи за Централна и Източна Европа в CB Richard Ellis, аутсорсингът все повече ще се разраства и тепърва ще видим множество компании да се възползват от предимствата на Източна Европа, включващи висока производителност на труда и сравнително ниско заплащане.

Светла Костадинова от Института за пазарна икономика от своя страна припомни, че в България има 92% частна собственост и това е първият метод, за който българите, и не само те, се сещат да инвестират парите си. Често имотите се използват и от компаниите като обезпечение за получаване на заем.

Тя заяви, че това е била най-сигурната инвестиция през последните четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още