IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори в земя плашат, че ще отидат в Румъния

Собствениците на земи не са добре информирани относно документите си, вярват на брокери от бързооборотни фирми, които им обещават бърза и лесна печалба, смята Симеон Митев от "Шанс 96"

15:57 | 09.11.05 г.
Инвеститори в земя плашат, че ще отидат в Румъния

Закупуването на земеделска земя става все по-трудно, причина за което имат различни фактори. Сред тях основните са исканата все по-висока цена от страна на собствениците и влиянието на медиите, които обявяват високи, дори нереални цени. Това бяха основните акценти от панела „Психология и философия на участниците в покупко-продажбата на земеделска земя с право на промяна на статута“, проведена по време на започналия днес Осми строително-инвестиционен форум.

Собствениците на земи не са добре информирани относно документите си, вярват на брокери от бързооборотни фирми, които им обещават бърза и лесна печалба, а медиите още повече подклаждат апетитите им и стават причина за провалени големи сделки, коментира проблемът Симеон Митев, управител на Шанс 96.

Други неуредици при закупуването на земя са непрозрачността на общините и корупцията, чрез която могат да се променят параметрите на имотите, вследствие на което се получава свръхзастрояване, пример за което е Лозенец.

Поради тези проблеми инвеститорите избягват да купуват имоти около София, както и поради забавянето на градоустройствения план и затова, че във всеки един момент проектът им може да бъде променен, добави Митев. По думите му повечето от инвеститорите плашат, че ще отидат в Румъния.

Около София такъв тип земя за купуване все още има, около околовръстния ринг, Околовръстно шосе, в западната част и в северната част, обясни за Investor.bg Симеон Митев. Той добави, че досега интересът е бил насочен в източната и южната част, но впоследствие се е пренасочил към западните райони.

Митев заяви, че неговата агенция работи основно с инвеститори от САЩ, Израел и Италия и че в България все още има възможност процентът на печалбата при инвестиции да не е както в другите страни между 5 и 7% (Чехия, Унгария, Полша), а да е между 7 и 12%.

Той също така каза, че засега България е най-малко привлекателна от балканските страни, защото нашата реституция била направена по най-лошия начин. „Земята се върна в реални граници и това доведе до проблеми с различни собственици, които не могат да се понасят и които пречат на този процес“, допълни Митев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още