IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Къщите в Букурещ са средно с 33% по-скъпи от тези в София

За разлика от София, където цената между ново и старо строителство е доста голяма, в Букурещ диапазонът е по-малък

09:56 | 06.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Срещу 1010 евро/кв.м може да се купи основно ремонтирана къща от 120 кв.м в Букурещ; снимка: Imobilul
Срещу 1010 евро/кв.м може да се купи основно ремонтирана къща от 120 кв.м в Букурещ; снимка: Imobilul

На проведения през миналата седмица в София ежегоден Икономически форум за Югоизточна Европа една от главните теми беше тази за недвижимите имоти в България и съседните на нея страни. Фокусът беше съсредоточен главно върху България и Румъния в качеството им на кандидат-членки на Европейския съюз. Основният извод е, че имотите в Румъния са по-скъпи, отколкото у нас въпреки началния стадий, в който се намира северната ни съседка по отношение на инвестициите.

Интересен сегмент от пазара на недвижими имоти са градските къщи. Общото между двете столици е, че към момента се продават по около 250 къщи. Средната цена на квадратен метър в София е 975 евро, посочват в сайта за недвижими имоти www.imot.bg. Стойността им в Букурещ обаче е 1300 евро, показва справка в сайта www.imobilul.net. В центъра на румънската столица нова къща от 430 кв.м може да се купи срещу 450 000 евро. В София подобен по големина и вид строителство имот се оферира на цена от 260 000 евро.

В кварталите, разположени извън центъра на румънската столица, средната офертна цена на къщите е около 1100 евро/кв.м. Особеното е, че за разлика от София, където цената между ново и старо строителство е доста голяма, в Букурещ диапазонът е по-малък. Там основният фактор е местоположението, а не толкова годината на изграждане. Според специалисти това се дължи на качеството на строителство, което е по-високо от нашето. Най-силно предалгане има в румънския квартал „1 май“, разположен в северозападната част на столицата. Там например се предлага къща за 250 000 евро, като имотът е двуетажен с разгъната застроена площ от 240 кв.м, разполага с 5 спални, гараж и двор от 300 кв.м. Срещу 1010 евро/кв.м може да се купи друга основно ремонтирана къща от 120 кв.м, която е с 4 спални, камина и обширен двор.

В София предлагането на къщи е съсредоточено в луксозните южни райони като Драгалевци, Симеоново и Бояна. Там и цената на квадратен метър е най-високa. Средната стойност е 750-850 евро/кв.м., като се предлагат около 200 къщи в Бояна и по около 100 в Драгалевци и Симеоново, посочват от www.imot.bg.

Засилен интерес поради по-ниските цени и в същото време отдалечеността от центъра на София има в кварталите Малинова долина, Княжево и Горна баня. Там цената на квадратен метър е с около 200 евро по-ниска, между 450 евро/кв.м в Горна баня и 650 евро/кв.м в Малинова долина.

Общото между София и Букурещ е, че и в двете столици не се очаква съществено раздвижване в цените на къщите, е мнението на специалисти. На първо място по отношение на инвестиции е интересът към жилищни сгради, следвани от офис помещенията.

Средни цени на къщите в градските части на София и Букурещ в евро на кв./м

 


София Букурещ
център 975 1300
периферия 611

1105

Източник: Imot.bg, Imobilul.net

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още