IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МС ще определя условията за оценяване на имоти в строителни граници

Оценките на имотите, които са включени в строителните граници на населените места, ще се изчисляват по ред и условия, определени от Министерски съвет

14:41 | 03.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
МС ще определя условията за оценяване на имоти в строителни граници
Оценките на имотите, които са включени в строителните граници на населените места, ще се изчисляват по ред и условия, определени от Министерски съвет. Ще се отчита изградената техническа инфраструктура и извършените благоустройства на имота. Това съобщиха от правителствената пресслужба след заседанието на кабинета, на което бяха приети предложенията за промени в Закона за държавната собственост.

Приети бяха и точни определения на понятията „равностойно парично обезщетение“ и „действителни пазарни цени“. Целта е отстраняването на съществуващата законодателна празнота с оглед точното прилагане на закона при определянето на дължимото обезщетение при отчуждаване на имоти.

Под „равностойно парично обезщетение“ по смисъла на Закона за държавната собственост се разбира оценката по действителни пазарни цени на отчуждавания имот. По този начин се доразвива принципът заложен в чл. 17, ал. 5 от Конституцията, според който принудително отчуждаване на имоти - частна собственост, за държавни нужди е допустимо, когато нуждите не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение.

Действителни пазарни цени“ са пазарните цени на имоти, подобни на отчуждавания, за които има извършени сделки и вписвания в Агенцията по вписванията по местонахождение на имота.

Предвижда се за започнатите отчуждителни производства по реда на Закона за държавната собственост преди 2003 г., за които има влязъл в сила подробен устройствен план до 16 август 2003 г., да се извършват по реда на закона преди изменението му от 2003 г.

Тази промяна в действащия закон се налага предвид своевременното финализиране на вече започнатото отчуждително производство по реда на Закона за държавната собственост преди изменението му през 2003 г. за големи инфраструктурни обекти и въвеждането в експлоатация на изградените обекти - публична държавна собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 03.11.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още