IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират плавно поскъпване на земята в следващите 10 години

Елана очаква във фонда за земя да влязат институционални инвеститори

16:13 | 27.09.05 г.
Прогнозират плавно поскъпване на земята в следващите 10 години

Елана Фонд за земеделска земя АДСИЦ (акционерно дружество със специална инвестиционна цел) увеличава от днес капитала си с около 17 млн. лв., каза при по време на организирана днес пресконференция главният изпълнителен директор на Елана холдинг Камен Колчев. Увеличението на капитала е второ поред, след като през юни капиталът беше увеличен с 1 996 068 лева, с което стана 2 496 068 лева. Предвижда се след увеличението капиталът на фонда да нарасне до 19 968 544 лева, а средствата от него да бъдат инвестирани в земеделска земя до средата на 2006 г. За записване ще бъдат предложени 17 472 476 акции.

Съотношението между издадените права и новите акции е едно към седем. Номиналната стойност на новите акции е един лев, а емисионната стойност - 1,20 лв. Емисионната цена е малко под борсовата цена, която се е колебаела в диапазона 1,3-1,6 лв. за акция, за да може при търговията с права продавачите и купувачите да намерят точната цена на придобиване на една нова акция, уточни Камен Колчев. На 30 септември ще бъде изготвена оценка на активите на дружеството (изготвяна всеки 3 месеца), която ще бъде оповестена на инвеститорите.

От Елана отчетоха, че при първото увеличение на капитала са подценили инвеститорския интерес. При второто увеличение възможност за инвестиции ще имат и институционалните инвеститори, които при първото увеличение на капитала не успяха да закупят акции, отбеляза Колчев. Инвестиционен интерес се очаква и от Лондон и САЩ. Може би ще имаме акционер, които ще притежава акции за 3-4 млн. лв., заяви Колчев. В момента дружеството има около 180 акционери – физически и юридически лица, сред които и няколко пенсионнни фонда. В настоящото увеличение на капитала се очаква индивидуални инвеститори да запишат акции за 3-4 млн. лв.

От дружеството отчетоха, че към 31 август тази година са инвестирали 1,025 млн. лева за покупка на 6790 декара земя на средна цена 151 лева за декар. Купената земя е в областите Плевен, Шумен, Русе, Велико Търново и Ямбол. Площта на закупените парцели варира между 3 и 80 декара, като средната площ на парцел е около 10 декара.

Предвиденото закупуване на 12 000 декара земеделска земя до края на септември ще бъде изпълнено, като средната цена на декар е 155 лева“, каза Колчев. От фонда предвиждат закупуване на земя и в областите Видин, Лом и Монтана, където видът и цената на земята са подходящи. От Елана Фонд за земеделска земя АДСИЦ използват регионални агенти. Има пределни цени за парцели над 10 декара и за парцели по 10 декара, за всеки регион. От Елана категорично заявиха, че купуват единствено земя с изяснена собственост.

В момента дружеството извършва окрупняване на парцели с помощта на държавния поземлен фонд, които осъществява размяна на парцели с размери над 10 декара. Другият начин за окрупняване на парцелите е обединяване на съседни парцели, собственост на дружеството.

Изградената агентска мрежа ни позволява да купуваме по 5-15 хил. декара на месец, като притесненията ни преди стартирането на фонда, че ще имаме затруднения при купуването на земя не се оправдаха. Има много качествена земя, която се предлага на пазара, като ние увеличаваме агентската си мрежа, защото това са хиляди сделки. Например в два от районите на Северна България – Централен и Североизточен, имаме по двама регионални представители, защото работата е много“, обясни Камен Колчев.

През пролетта се предвижда ново, последно увеличение на капитала в размер, подобен на размера на сега осъществяваната емисия. Графикът на дружеството предвижда средствата от сегашната емисия да бъдат инвестирани в земеделска земя до 30 юни 2006 г.

Очакванията са в завършен вид фондът да притежава 200-250 хил. декара земя и да бъде фактор при определяне на цената на земята и размера на рентата в регионите, в които има собственост. В същото време фондът ще има под 1% от общия размер на обработваемата земя в България и няма да има проблем при продажбата й след изтичане живота на фонда след седем години, заяви Колчев. Според представените данни обработваемата земя в България е с площ 30-35 млн. декара.

В отговор на журналистически въпрос, Колчев отговори, че румънската земеделска земя също е изгодна за чуждестранните инвеститори, но чуждестранният интерес към земеделската земя в региона е голям и ще има достатъчно търсене. Според него един апартамент в София никога няма да бъде апартамент в Париж или Лондон, но 1 декар земя в България, ще бъде производителен колкото декар земя в Германия или Северна Франция и вече има производители, които добиват продукция с качество и количество на декар, съизмерими с европейските стандарти.

Земеделската продукция е борсова стока и има международни цени, поради което цената на декар земя в България би трябвало да поскъпва към европейските, смятат от Елана. В момента средната цена на декар в Полша се равнява на над 600 лв., а средните цени на декар в старите членки на ЕС са от 1 600 до 4 000 лв. на декар. Според Колчев цените на земеделската земя у нас ще се увеличават в следващите 10 години.

След получаване на следващия транш по Програма САПАРД от Елана Фонд за земеделска земя АДСИЦ предвиждат да окажат съдействие на арендатори, които да изградят трайни насаждения върху земи на фонда със средства от предприсъединителните фондове. В момента средствата по Програма САПАРД са изчерпани. Около 96 процента от парцелите се обработват от арендатори, а останалите предстои да бъдат дадени под аренда за 2006 г. Очаква се през 2007 г. фондът да започне разпределяне на дивиденти в следствие на приходите от отдаването на земеделската земя под аренда.

Елана открива телефон на инвеститори за всичките услуги предлагани от дружествата на Елана Холдинг. Той е на цената на един градски разговор и е с номер 0800 14 400. Елана е първият инвестиционен посредник с национален номер. Практиката на национален номер е често използвана от търговските банки и присъединяването на компания тип инвестиционна банка към тази практика е положителен сигнал.

От Елана обявиха и че са в процес на регистрация на балансиран договорен фонд.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още