IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: България е горещата точка на пазара на недвижими имоти

Ако случайно сте били на почивка в България през тази година, със сигурност сте забелязали колко изкусително евтини са обявените за продажба имоти

15:55 | 17.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Интересът към ваканционни имоти е голям
Интересът към ваканционни имоти е голям
Вила на брега на Черно море? Или апартамент в столицата на България – София? Ако случайно сте били на почивка в този район през тази година, със сигурност сте забелязали колко изкусително евтини са обявените за продажба имоти.

Сега вие може да получите шанса да влезете на този пазар без да се разправяте с агенти по недвижими имоти и адвокати. Няколко скорошни публични предлагания на акции в Лондон бяха направени с цел набавяне на средства за включване в растящия пазар на имоти в България. Някои други продажби на акции пък бяха насочени към руския пазар.

Намаляването на разликата между стойността на имотите в Западна и Източна Европа все още не е приключило. Дори и балонът на цените на къщи в Западна Европа да се спука, развиващите се пазари като България няма да бъдат засегнати от това.

Бързо модернизиращата се икономика, нарастващите инвестиции и цени на активи, както и бума в туристическия сектор ще запазят нарастването на стойността на имотите в България за години. Сега вече има няколко възможности и вашите пари да бъдат инвестирани там.

Black Sea Property Fund Ltd. направи първично публично предлагане на алтернативния сегмент на борсата в Лондон през март, като събра 50 млн. паунда (90,6 млн. долара) с цел инвестиции в луксозни ваканционни апартаменти в България. Същата стъпка направи и Bulgarian Property Developments Plc, която се листва на този пазар преди два месеца.

Orchid Developments Group Ltd. пък регистрира своите акции миналия месец. Тази компания се занимава с инвестиции в хотели и имоти.

Междувременно специализираният за инвестиции в София и района Lewis Charles Sofia Property Fund също планира продажба на акции в Лондон, от които да получи 50 млн. паунда.

Русия също привлича интереса на инвеститорите, които искат да инвестират в имоти. През този месец Raven Russia Ltd. събра 153 млн. паунда чрез IPO в Лондон, които ще инвестира в недвижимости в Русия. Преди две години Eastern Property Holdings Ltd беше листван в Швейцария и успя да набере 50 млн. швейцарски франка, които вложи в руски имоти.

“Има много голям интерес към сектора през тази година,” казва Тери Олин, говорител на Eastern Property Holdings. Ако нещата в България и Русия се развиват добре, няма да сме изненадани, ако видим и други компании, които ще инвестират в имоти там, а също и в други части на развиващите се страни от Европа.

“През миналата година 146 000 британци са купили имоти извън родината си,” казва Роджър Хорнет, който е мениджър във фонд за имоти. Според него луксозен апартамент с две спални на морския бряг в България може да се купи за 40 хил. паунда, което е по-малко от средното поскъпване на къща във Великобритания в последните две години. Хорнет очаква голямото търсене на ваканционни имоти в България да се запази.

Все още обаче има съмнения в някои инвеститори, че е достатъчно нещо да е евтино, за да е добър залог. Съмненията са в това дали пазарът на имоти в България и Русия ще продължи да расте. Според анализатори все още е много трудно да се намерят надеждни данни за тренда на цените на имотите. Няма исторически данни и достатъчно информация за сравнение.

Все още обаче много от жилищата са построени по време на комунистическото централно планиране и са с много ниско качество, което ги прави практически без стойност. Много от тях се нуждаят от преправяне.

Очакванията за възвращаемостта на инвестициите в имоти е различна при отделните инвеститори. Според Хорнет цените на имотите в България са се повишили с 40% в последните две години, като той очаква ръст от поне 10 на сто в следващите три години.

Засега капиталовият пазар в Източна Европа остава растящ. Например пазарът на акции в България показва ръст от 32% през тази година. Цените на активите растат бързо и е малко вероятно цените на имотите да вървят в друга посока.

Освен това и растежът на икономиката е голям. През тази година България очаква растеж на БВП от 5 на сто. Инфлацията е ниска, а правителството очаква страната да се присъедини към ЕС в началото на 2007 г. и към еврозоната през 2010 г.

В част от Западна Европа и във Великобритания цените на имотите много се повишиха заради исторически ниските лихвени нива и повишаващите се доходи. Те в момента изглеждат като надут балон.

В Източна Европа цените се движат от бързия икономически растеж и от нуждата за подмяна на ниско качествените жилища. Когато хората забогатеят, те харчат повече пари за да купят по-добро място за живот. Но трябва да мине поне десетилетие, за да завърши този процес.

Бумът на компаниите, които инвестират на пазар подобен на българския, не е краткотрайна мода. Парите обикновено отиват там, където може да се увеличат в следващите няколко години, а да купиш акции от публична компания е много по-лесна работа отколкото да си купиш собствен имот.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още