IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителите на луксозни жилища в Лондон разчитат на по-слаб паунд при Brexit

Сделките за най-скъпите домове в британската столица са изпаднали в застой преди ключовия вот

12:33 | 21.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Строителите на жилища в Лондон разчитат на по-слабия паунд, за да привлекат купувачите обратно към пазара на луксозни жилища, в случай че Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз, пише Bloomberg.

Отчитаме засилен международен интерес, но те (купувачите) изчакват резултата“, казва Роб Перинс, главен изпълнителен директор на Berkeley Group Holdings. “Когато имате всички тези заглавия, които казват, че паундът може да поевтинее с 20% или повече, ако излезем, по презумция хората изчакват, за да видят какво ще се случи след това“.

Сделките за най-скъпите домове в британската столица са изпаднали в застой преди вота. Това засилва несигурността на пазара, който вече е ударен от по-високите данъци, по-широката икономическа несигурност и риска от свръхпредлагане в някои райони. Продажбите на вече построените жилища в най-добрите централни райони на Лондон през април и май са били най-ниските от десетилетие, твърди агенцията за имоти Huntly Hooper.

По-слаб паунд „ще бъде страхотна възможност за международните купувачи и очаквам много от тях да се възползват от това, особено купувачите с долари“, казва Спенсър Лесли, главен финансов директор на предприемача в централен Лондон Dukelease Properties. “Вот за оставане обаче ще облекчи несигурността, която спря множество решения, и ще освободи търсенето, изчакващо резултата от тази седмица“. В понеделник паундът отчете най-големия си скок спрямо долара от 2008 г. насам.

Резервациите за нови жилища в Berkeley Group Holdings – най-големия жилищен строител в Лондон, са спаднали с 20% през петте месеца до май, макар че нивата на запитвания от купувачи остават стабилни, което предполага, че потенциалните купувачи очакват резултата от вота, казва Перин. Резервациите са спаднали с 4% от ноември 2015 г. до февруари 2016 г., заяви компанията през март.

Паундът ще отслабне спрямо долара с между 10% и 30% през 24-те часа след евентуален вот в подкрепа на напускане, казва Фейсал Дурани, ръководител на проучванията в Cluttons. Този спад ще насърчи купувачите, които са били в изчакване, за да постигнат по-добра валутна сделка, казва той. Въпреки това проучванията, направени след убийството на проевропейския депутат Джо Кокс, сигнализират, че кампанията в подкрепа на оставане на Великобритания в ЕС набира инерция.

Макар че поевтиняването на паунда може да доведе до краткосрочен ръст на търсенето, вот в подкрепа на Brexit може да причини дългосрочно негативно влияние върху търсенето и цените, казва Алисдър Никлъс, главен изпълнителен директор на Native Land, която строи жилища в Мейфеър и Холанд Парк.

Продажбите на луксозни жилища в Лондон се забавят, след като повишаването с три процентни пункта на данъка върху продажбите за наемодателите и купувачите на второ жилище през април ограничи търсенето от международни купувачи.

Международните купувачи формират около 47% от сделките за най-скъпите домове в британската столица през първото тримесечие на 2016 г., което е по-малко от 54-те процента през предишната година, сочи проучване на Hamptons International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още