IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИЕ печели от съживяване на интереса към бизнес имоти

Най-голям ръст на инвестициите в бизнес имоти в региона се наблюдава в Румъния – близо 300% на годишна база

12:19 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
ЦИЕ печели от съживяване на интереса към бизнес имоти

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през първото полугодие са нараснали с 15% спрямо същия период на миналата година до 2,5 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания CBRE, цитирани от World Property Channel. В тази сума не е включен пазарът в Русия.

Най-голям ръст на инвестициите в бизнес имоти се наблюдава в Румъния – близо 300% на годишна база. Трябва да се отбележи обаче, че повишението е спрямо много ниски нива на активност. Това може да се обясни с продължаващите ниски лихвени нива, растящите средства, които институционалните инвеститори отделят за имоти, относително високата доходност и очакванията за стабилен икономически ръст в идните години.

В Чехия и Унгария също са отчетени значителни повишения на инвестиционните обеми – съответно 36% и 35%. Тези две страни бяха облагодетелствани от трудностите, които много инвеститори срещат при търсенето на подходящи продукти в Полша. Липсата на предлагане там е оказала положително влияние върху пазарите в съседните страни, които освен това предлагат и по-атрактивна доходност в момента.

Въпреки тези повишения Русия и Полша продължават да доминират при инвестициите в бизнес имоти в региона. Заедно те формират над 60% от инвестиционния обем с 1,2 млрд. евро и 1,1 млрд. евро съответно.

Полският пазар продължава да привлича значителни инвестиции, а местната икономика се завръща към растеж след леко забавяне през последните тримесечия. Полша постепенно се превръща от нишов пазар в една от ключовите инвестиционни локации в Европа. 

В Русия обаче се наблюдава спад от близо 60% на инвестиционния поток през първите шест месеца на година, което в голяма степен се обяснява с напрежението между страната и Украйна, но отразява също и необичайно високата активност при сделките през първото тримесечие на 2013 г.

„Инвестиционният пазар в ЦИЕ продължава да печели от подновения интерес на традиционните инвеститори в региона, но напоследък към пазара се насочват нови източници на глобален капитал. Полша остава доминиращ пазар, като там се сключват много сделки и прогнозата е за общо увеличение на обемите до края на 2014“, коментира данните Мак Атуел, директор „Капиталови пазари“ за ЦИЕ в компанията.

В България инвестициите в бизнес имоти се очаква да достигнат около 130 млн. евро тази година, прогнозира миналата седмица изпълнителният директор на Forton Михаела Лашова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още