IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТБ поискала директен достъп до ЕСГРАОН

Достъпът до личните данни на всички българи, поискан за нуждите на проект за енергийна ефективност, е отказан

10:30 | 18.03.14 г. 5
КТБ поискала директен достъп до ЕСГРАОН

За да изпълни проекта за жилищно обновяване, Корпоративна търговска банка (КТБ) е поискала директен достъп до личните данни на българите, които се съхраняват в базата ЕСГРАОН. Този достъп обаче е отказан с мотива, че няма правни основания да се иска пълен достъп до личните данни на всички българи от страна на търговската банка.

Това става ясно от становище на Комисията по защита на личните данни. Искането на КТБ е било изпратено до служба ГРАО, която е дирекция в регионалното министерство. Оттам е било изказано желание за съдействие, но само при разрешение от страна на Комисията по защита на личните данни.

КТБ следва да обработва само минимално необходимото количество информация за всяко лице, нужно за целите на обработването. Допълнителни данни могат да се записват, само когато набраната вече информация е недостатъчна за постигането на обявените цели, обясняват от Комисията по защита на личните данни.

Заради големият обществен интерес, свързан с проекта, няма правна пречка, ако банката има нужда от проверка на предоставена й информация, да изпраща запитвания до служба ГРАО. Всеки отделен случай подлежи на одобрение от страна на службата, категорични са от Комисията. 

В своето искане от КТБ обясняват, че чрез директния достъп служителите й сами ще могат да събират необходимите лични данни – за семейно положение, децата и съпрузите на хората, които кандидатстват за кредити по Фонда за обновяване на жилищата.

От банката посочват, че ще използват пълния си достъп само за нуждите на изпълнението на този проект. Той е от голямо национално значение и с обществена значимост, тъй като повишаването на енергийната ефективност е сред основните приоритети на правителството, обясняват от КТБ. 

Припомняме, че през 2012 година Министерството на регионалното развитие избра КТБ за управляващ средствата във фонда за подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради, който разполага с 12,5 млн. лева. Проектът се изпълнява в 36 града на страната.

По тази програма държавата осигурява безвъзмездно, по европейски програми, част от необходимите суми за обновяване на жилищата. Другата част са нисколихвени кредити, които се отпускат от КТБ на сдружения на собствениците на сградите.

От банката се позовават на изявления на представители на тези сдружения, които се оплакват, че губят много време и се бави работата на фонда, тъй като е необходимо събирането на данни за участниците в проекта.

От Комисията за защита на личните данни обаче посочват, че това е недостатъчно твърдение, за да може да се иска пълен достъп до личните данни на всички българи, още повече, че банката обяснява, че чрез него ще оценява единствено физическите лица, клиенти по Фонда за жилищно обновяване.

Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН) е национална система за гражданска регистрация на физическите лица в България и източник на лични данни за тях, посочват от Комисията за защита на личните данни.

„Правото на защитата на физическите лица от злоупотреби с личната им информация и неправомерна намеса в техния личен живот се гарантира от принципите за законосъобразно, целесъобразно и пропорционално обработване на данните, които принципи са в основата на действащото законодателство, регулиращо обществените отношения в сферата на защитата на личните данни”, се казва още в становището на комисията.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
Neutral
преди 10 години
12.5 млн. лв.за разпределяне делено на грубо 3 млн. собственици= 4 лв. на човек и за това цялата база данни ?!?!?!?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Ако Цветан Василев иска политическия проект на Бареков да стане първа или втора политическа сила му трябва пълен достъп до ЕСГРАОН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
iv7771950
преди 10 години
Тази информация за директен достъп до ЕСГРАОН във връзка с наближаващите избори ли е???Доколкото имам информация за енергийното обновяване/саниране/ на жилищните домове, кандидатите се оплакват,че са им прибрали изускуемите по 500лв. за начален стандарт, а процедурата за обществена поръчка за избор на фирма за стротелната дейност...боксува..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 7
kamikatze
преди 10 години
Ама разбира се! Искам да им дам и: пръстови отпечатъци, ирисова конфигурация. Искам също голям кредит, с висока лихва. Искам и децата ми да го изплащат, нали и техните данни ще имат. Но когато в базата данни останат само данните, а хората мигрират на запад от тук ще "енергизирате" ефективно..........пра-баба ми! Да не кажа нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 6
Petar
преди 10 години
Дайте им бе, че другата седмица всеки българин да се окаже със заем от по 100К Евра. Предполагам че е добре след даване на достъп всеки да изпрати и панорамна зъбна снимка. Че регистъра поне да е пълен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още