IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденците се завръщат на пазара на бизнес имоти в Испания

През 2013 г. инвестициите в бизнес имоти в страната са се увеличили с 12 на сто

13:32 | 27.02.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Инвестициите в бизнес имоти в Испания са се увеличили с 12% до 2,5 млрд. евро през 2013 г. на годишна база, според нови данни на Savills, цитирани от онлайн изданието Property EU.

Интересен факт е, че на чуждестранните купувачи се падат около 80% от всички сделки в страната, което представлява рязко увеличение спрямо 40% средно за последните няколко години.

Инвеститорите от САЩ, Франция, Великобритания и Германия, които бяха доста активни преди икономическата криза, се завръщат на пазара, твърдят от Savills. Броят на новите играчи, особено от Латинска Америка, също се увеличава.

Около 52% от чуждестранните инвестиции, или малко над 1 млрд. евро, са от различни европейски фондове, следвани от фирми от Латинска Америка с 16% (малко над 315 млн. евро).

"Испания отново е на мода - страхът да се инвестира тук отстъпва на опасението, че може да бъде изпуснат моментът за изгодна сделка", коментира Луис Еспадас от Savills в Испания.

В секторно отношение пазарът на търговски имоти възвръща водещите си позиции, като на него се падат 45% от обема на инвестициите през миналата година. Пет от 10-те най-големи сделки са от този сектор. Пазарът на хотели също бележи ръст - с 33% на годишна база, като общият обем на сделките там възлиза на близо 300 млн. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още