IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данов: 80% от европроектите са били некачествени и преработвани

Новото министерство ще възстанови проектантските структури, за да спасява европейски средства, коментира министърът

13:23 | 26.09.13 г. 2
Данов: 80% от европроектите са били некачествени и преработвани

В над 80% от проектите по различни оперативни програми са разработвани заменителни таблици, което означава, че са били некачествени и преработвани, коментира в парламентарната зала министърът на инвестиционното планиране Иван Данов, цитиран от БТА.

Досега страната няма политика за реализация на големи инвестиционни проекти, коментира още той и допълни, че затова и общините, държавата и проектантите са губили средства и има нереализирани ползи.

По тази причина и една от целите на министерството е да увеличи усвояемостта на средствата по оперативни програми – поради неумение и липса на качествени проекти страната е усвоила едва 16% от средствата по оперативните програми, изчисли още Данов.

Министърът присъства в Народното събрание за дебатите по внесения вот на недоверие, а мотивите са именно провалената политика в областта на инвестиционното планиране. В своето изказване министър Данов защити създаването на новата структура и обясни какви са задачите й - нови работни места, равнопоставеност на фирмите, конкурентоспособност на сектора и адекватно за европейските държави заплащане в него.

„В момента институцията работи с решение на парламента, администрацията до известна степен е попълнена, но все още не сме се нанесли в нова сграда и това налага ограничение на ангажирането на нови хора“, поясни Иван Данов.

В сектора "проектиране" стратегията на министерството е ориентирана към възстановяване на проектантски структури, способни да изработят големи и сложни проекти, укрепване на по-малките структури, реално въвеждане на фазите от проектантския процес, гарантиращи нормализиране на цените в строителството, което са по-високи от тези в ЕС, и процедури, описващи изискванията към качеството на крайния продукт, каза Данов.

Друга стратегическа задача е свързана със строителството. 175 хиляди души от сектора са без работа по официални данни, 6% от строителните фирми печелят 98% от търговете на обществени поръчки, печелившите фирми наемат подизпълнители по неясни условия, очерта ситуацията Данов.

„Заварихме неоснователно високи цени в строителството и не чак толкова високи показатели за качеството“, посочи той. Като една от стъпките за решаване на този проблем той посочи промените в Закона за обществените поръчки, които гарантират равнопоставеност на участниците, ясни критерии за оценка, ясни изисквания към крайния продукт, ясни прости правила за участие  тръжните процедури.

Друга цел е да бъдат подпомогнати местните власти. Заварената ситуация е липса на пари за проекти в повечето общини, каза министърът. Само 25 на сто имат общи устройствени планове, които са условие за кандидатстване за финансиране за проекти.

Повечето малки общини нямат капацитет за възлагане и управление на такива проекти и самите общини са на път да се откажат от подобни проекти, именно защото нямат капацитет да ги управляват, коментира Данов. Той отбеляза, че с методическата, организационна, консултантската дейност ще бъде ангажирано министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Еми нормално е, щом са спрени всички качествени, да останат другите и да се преработват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
lubenmark
преди 10 години
Абсолютно вярно за проектите и проектирането. Последните особено 10 години са пълна пара - вземете проектите за пътища и магистрали - просто некомпетенност само и само да се вземе търга от съответната фирма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още