IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone обяви IPO на поделението си за молове Brixmor

Първичното публично предлагане е част от преструктурирането на бизнеса на най-голямата компания за частен капитал в света

12:16 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Blackstone обяви IPO на поделението си за молове Brixmor

Brixmor Property Group - вторият по големина собственик на търговски центрове в САЩ, е подал заявление да излезе на борсата като част от плановете на компанията, която го притежава - Blackstone Group LP, да се раздели с инвестициите си в имоти след отърсването на пазара от финансовата криза, съобщи Bloomberg.

В официалното изявление до регулаторните органи, подадено от Brixmor, не се посочва броят на акциите, които ще бъдат предложени, нито пък цената, на която това ще се случи. Базираната в Ню Йорк фирма, организирана като тръст за инвестиции в имоти, може да набере от първичното публично предлагане (IPO) до 100 млн. долара, но тази стойност може да се промени. От Renaissance Capital LLC пък прогнозират, че продажбата на акциите вероятно ще донесе над 700 млн. долара.

Портфейлът на Brixmor, който ще бъде предложен на IPO-то, се състои от 522 търговски центъра с площ от 8,1 млн. кв. м. Приходите от продажбата ще бъдат използвани основно за погасяване на дългове. На 16 юли фирмата тегли заем за 2,75 млрд. долара от група банки.

От Blackstone, която е най-голямата компания за частен капитал в света, не разкриха дали ще продадат свои акции на IPO-то. През 2012 г. компанията започна да информира инвеститорите, че очаква сериозна диверсификация в рамките на две години, увеличавайки изгледите за IPO-та, включващи хотелската верига Hilton Worldwide Inc. и продажби на офис сгради, придобити при покупката за 39 млрд. долара на Equity Office Properties Trust през 2007 г.

През изминалото тримесечие компанията продаде имотни активи за 2,1 млрд. долара, включително свои акции в General Growth Properties Inc., вторият по големина собственик на молове в САЩ.

Blackstone се възползва от ръста на акциите на тръстовете за инвестиции в имоти, притежаващи и управляващи молове. В момента индексът Bloomberg REIT Shopping Center е с около 10% над минимума, отчетен на 20 юни, след като през май той регистрира петгодишен максимум на фона на опасенията, че нарастващите лихви ще увеличат разходите на собствениците на търговски центрове.

Тръстовете за инвестиции в молове в момента се търгуват с около 5% над цената, която биха донесли активите им на частния пазар, според Седрик Лашанс, управляващ директор на Green Street Advisors Inc.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още