IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителите в Хонконг забавят продажбите на жилища

През първата половина на годината продажбите на нови апартаменти са достигнали най-ниското ниво от втората половина на 2008 г.

14:32 | 05.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Строителите в Хонконг забавят продажбите на жилища

Хонконгските строители ще ограничат продажбите си на жилища през останалата част на годината, след като държавните мерки за охлаждане на цените пресушиха търсенето, според анализ на Bocom International Holdings Co. и Centaline Property Agency Ltd., цитиран от Bloomberg.

През първата половина на годината строителните компании в Хонконг са продали около 4320 нови апартамента на обща стойност 5,2 млрд. долара. Това е най-ниското ниво от втората половина на 2008 г. както в количествено, така и в стойностно изражение. За сравнение, през същия период на миналата година продажбите са възлизали на 7 183 апартамента за над 8,5 млрд. долара. 

Строителите задържат продажбите, след като сделките с имоти в града паднаха до двугодишен минимум през второто тримесечие в отговор на удвоения държавен налог за купувачите и продавачите и затегнатите регулации за маркетинговите материали на новите апартаменти. Цените на жилищата през март отчетоха спад с 2%, след като достигнаха рекордно високи нива и се покачиха над два пъти от началото на 2009 г. насам.

Опасенията, че властите ще наложат още мерки за охлаждане и очакванията за повишение на лихвите могат да доведат до спад на цените на жилищата с до 10% през втората половина на годината, според единствената листвана агенция за имоти в Хонконг Midland Holdings Ltd.

Общите сделки с имоти през второто тримесечие са намалели с 42% спрямо първото до 14 291 бр., което е най-ниското равнище най-малко от 1991 г. насам, сочат данни на компанията.

През юни ръководителят на изпълнителната власт в Хонконг Лун Чун-ин заяви, че правителството няма да облекчи ограниченията, докато не настъпи стабилно предлагане на нови имоти. Финансовият секретар Джон Цан пък заяви, че ако е необходимо, градът може да въведе и нови мерки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още