IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И IKEA се прицели в Китай

Шведската група планира до 2020 г. да увеличи 4 пъти мрежата си от магазини в страната

10:32 | 03.04.13 г. 2
И IKEA се прицели в Китай

IKEA Group планира до 2020 г. да увеличи четири пъти броя на търговските си обекти в Китай, като страната се очаква скоро да се превърне във втория най-голям пазар за компанията, предаде Bloomberg.

“Скоро Китай ще бъде вторият най-голям пазар за нас, а може би ще бъде дори номер 1 в дългосрочен план”, коментира главният изпълнителен директор на групата Микаел Олсон по време на посещението му в Шанхай.

В момента IKEA има 11 магазина в Китай, като планирани за откриване в близко бъдеще са още 5. Плановете са до 2020 г. веригата да има общо 40 магазина в страната.

Шведската верига се прицели в развиващите се пазари с по-висок икономически растеж, за да компенсира силната си зависимост от Европа, която затъна в рецесия и не успява да разреши икономическите си проблеми. Към август 2012 г. общо 245 от 338-те магазина на компанията са базирани на Стария континент, като в това число влизат и магазините, които оперират като франчайз.

Икономиката на еврозоната обаче продължава да се свива, както и потреблението, докато икономическият растеж в Китай се очаква да се ускори тази година до 8,4% от 7,8% през 2012 г., поне според Световната банка. Това звучи обещаващо за глобалните търговци, които могат да разчитат на ръст в потреблението на развиващите се пазари.

Плановете на IKEA са да открива нови магазини в главните градски центрове, като Пекин, Шанхай, Чунцин и други, поясни Олсон.

Той съобщи още, че компанията тества система за онлайн търговия в 10 държави, както и че планира да открие още магазини в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Някой, който обича веригите, най-вече железните, ония дето ти прекършват врата, ми е писал минус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Само дето в тая шведска верига, няма една шведска стока!Мразя веригите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още