IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай в битка за влияние в Тихия океан

Десетилетия наред САЩ подхранваха държавния апарат на стратегически островни държави в Тихия океан, сега китайски компании предлагат различен модел на развитие

09:15 | 03.04.13 г. 5
<p>
	Каменните пари на о. Яп.<em> Снимка: Wikipedia</em></p>

Каменните пари на о. Яп. Снимка: Wikipedia

Малък остров в Тихия океан, който е изключително важен за САЩ от стратегическа гледна точка, е на път буквално да бъде завзет от Китай, съобщава The Wall Street Journal.

Ако се реализират плановете за строителство на мащабен курортен комплекс с казино и голф игрище, островът ще се превърне в една от основните дестинации за китайски туристи. Това обаче не само че ще засегне американските интереси, но и ще се отрази сериозно на културата на едно от най-изолираните и традиционни общества в света, както и на околната среда.

Мащабният проект е на китайската строителна компания Deng Hong и дружеството Exhibition and Travel Group (ETG). На практика те ще поемат контрола и върху пристанището и летището на острова.

Остров Яп е разположен на стратегическо място в Тихия океан. Сега той е част от Федералните щати на Микронезия, като през вековете е бил колония на Испания и Япония. След края на Втората световна война обаче островът преминава под опеката на САЩ, а Пентагонът обещава никога повече да не допуска чуждо влияние там.

Изобщо не е ясно как американците смятат да се справят с нарастващото китайско влияние в стратегическия регион, но явно не са си взели поука и повтарят една и съща грешка от десетилетия, отбелязва изданието. Америка се провали в “износа” на един от основните си “активи” – капитализмът и свободният пазар, и от края на 40-те години не е направила нищо повече, освен да подхранва социализма в Микронезия и тихоокеанските островни държави.

САЩ изпращаха многомилиардна помощ на Микронезия, предназначена да се финансира развитието на икономическите и политически системи на островите. Вместо това обаче местните си “отгледаха” перфектната бюрокрация, която отразява крайностите и неефективността на американското министерство на вътрешните работи – федералното ведомство, която контролираше тези помощи.

Резултатът е налице – раздут до неузнаваемост държавен апарат, който задушава всякакво икономическо развитие, но пък подхранва зависимостта на островитяните от федералното правителство на Микронезия. Репресивната бюрокрация пречи на създаването на какъвто и да било бизнес, а така администрацията се превръща в единствен и незаменим източник на работни места. Това е причината много микронезийци да емигрират на Хаваите или в Гуам или пък да предпочетат кариера в американската армия.

Огромният китайски туристически комплекс е своеобразен метафоричен образ на обвинителния пръст, насочен към САЩ за тази им политика в региона. Някои от чиновниците, които са отговорни за сделката, я оправдават с развитието на свободния пазар и възможността да заменят изградената вече перфектна зависимост с икономически дейности и растеж. Накратко казано, държавният апарат на Микронезия изтъргува американските подаяния, които се планира да приключат през 2023 г., за капитализъм в китайски стил, посочва изданието.

Вместо спорни помощи обаче Вашингтон можеше да прекара последните няколко десетилетия, за да подпомогне микронезийците да изградят модерна правна система и да спазват върховенството на закона. Вашингтон можеше и да им даде инструменти за стремеж към самоизграждането на политическото и икономическото им бъдеще. Вместо това Щатите се постараха да поддържат статуквото, като "изхранват" публичния сектор и раздават евтини и нетрайни помощи.

Истината е, че китайският проект поне засега не е много популярен на остров Яп, особено сред населението извън столицата. Той обаче предлага нещо много по-различно от стагнацията и няма да е много чудно, ако набере популярност, защото тотално разкъсва статуквото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Благодаря!Има доста книги на английски, но прочетох, че е бил съветник на Роналд Рейгън, и може би това е причината, че Рейгън от демократ става консерватор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Steel
преди 11 години
Казват се фей и са описани в кнгата на Милтън Фридман "Немирството на парите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Ами може би в каменната ера това да е бил най-важният актив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Незная, дали са каменни пари, приличат на воденични камъни по-скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още