IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в центровете на градовете – най-облагоде-телстван от възстановяването

Градовете в САЩ се надпреварват да привличат добре образовани хора в активна възраст, за да планират икономическия си растеж

10:35 | 01.04.13 г.
Пазарът на имоти в центровете на градовете – най-облагоде-телстван от възстановяването

Един от основните фактори, които компаниите вземат предвид при решението си къде да се преместят или да разширят дейността си, е дали ще намерят достатъчно подходящи и добре обучени служители, пише Forbes. Така между градовете се поражда конкуренция да привличат добре образовани хора в активна възраст.

"Противно на ширещото се мнение американското население всъщност не е много мобилно, но има едно много важно изключение - групата, която ние наричаме "младите и неспокойните", обяснява Лий Фишър, президент на неправителствената организация CEOs for Cities, която помага на градовете в САЩ да планират икономическия си растеж.

Има едно място, където тези така желани в демографско отношение и добре образовани професионалисти на възраст между 25 и 34 г. искат да живеят: квартали в градовете, които са близо до работното им място и предлагат много възможности за забавление и пазаруване.

Населението се е увеличило с 26% между 2000 и 2010 г. в центровете на големите градове - темпо, два пъти по-ускорено от това в крайградските райони като цяло, сочи доклад на CEOs for Cities, базиран на данни от преброяването на жилищата и населението на САЩ. Това е една от причините градските архитекти да наливат пари и ресурси в съживяването на ключовите бизнес квартали.

"Градовете, които привличат мобилните и образовани млади професионалисти, са именно тези, които имат най-голям шанс да ги съживят от кризата и да ускорят икономическия им напредък", отбелязва Фишър.

В Денвър например местните власти и бизнес лидери започнаха работа по централния квартал на града през 1989 г. с емисия от облигации за 240 млн. долара. Днес LoDo, както е известен районът, е модерен комплекс с над 100 реставрирани викториански сгради, пълни с художествени галерии, бутици, ресторанти и нощни клубове. Изграждат се пешеходни пътеки, мрежа от велосипедни алеи и "зелени" жилищни комплекси с по-малки апартаменти, които обикновено се отдават под наем.

В Бирмингам, Алабама, броят на жителите в централния район на града се е увеличил с 32% от 2000 г., като е планирано изграждането на 737 нови жилища.

Има и градове, които проявяват креативност в опитите си да съживят централните си райони. През последните 10-ина години Луисвил, Кентъки, е превърнал по-голямата част от субсидираните жилища в центъра си в имоти на пазарно ниво и увеличава търговските площи. През 2011 г. кметът обяви публично-частна инциатива за реставриране на т. нар. "Whiskey Row" в центъра на града. Сградите бяха спасени от планирано разрушение от група инвеститори, които обещаха, че с държавна помощ ще запазят фасадите им от ковано желязо. Две години по-късно текат реставрационни работи, а в сградите се планира да има нощни клубове и тематични ресторанти, посветени на бърбъна.

Според строителните компании, демографите и икономистите търсенето на жилища в централните райони на американските градове ще нараства внушително през идните години. В Луисвил например 23% от жителите на възраст под 31 г. биха искали да се преместят в центъра.

"Свидетели сме на комбинация от икономика на инфраструктурата и промяна на демографските тенденции, които подкрепят жилищните пазари в централните райони", твърди Джеф Суле, изследовател от Американския институт на сертифицираните проектанти и директор на Американската асоциация по планиране.

По-големите градове с утвърдени бизнес райони вече доказват тази тенденция. В Сиатъл например от една година насам се наблюдава изключително засилено търсене на апартаменти в центъра, отбелязва Дийн Джоунс от Realogics Sotheby's International Realty. Той прогнозира, че средната цена на жилище в центъра на града през първата половина на 2013 г. ще достигне 500 000 долара или с 35% над нивата отпреди година, тъй като все повече хора се насочват към този район, а обемът на запасите намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още