IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай с най-силен ръст от над 2 години през март

Активността на купувачите се е засилила през миналия месец заради очакваните нови ограничения в сектора на имотите

10:17 | 01.04.13 г.
Цените на жилищата в Китай с най-силен ръст от над 2 години през март

Цените на новите жилища в Китай през март са отчели най-силния си ръст от повече от две години заради засилената активност на купувачите преди очакваното въвеждане на нови ограничения в сектора на имотите, предаде Bloomberg.

По данни на най-големия сайт за имоти в страната SouFun Holdings Ltd. цените през миналия месец са нараснали за 10-ти пореден месец с 1,1% до средните 9 998 юана (1 610 долара)/кв. м спрямо февруари. Това е най-сериозното покачване от януари 2011 г. На годишна база поскъпването е с 3,9%.

Най-сериозно повишение на цените е отчетено в южния град Джандзян в провинция Гуандун - с 3,7% спрямо февруари. В Пекин поскъпването е с 2,9%, а в Шанхай - с 0,5%.

"Несигурността около политиката в сектора на имотите по-рано привлече доста купувачи на пазара, а предлагането, което обикновено е по-слабо през първото тримесечие, не можа да догони търсенето", пояснява Джао Джъни, анализатор от Industrial Securities Co. в Шанхай.

Той прогнозира, че продажбите ще се забавят през идните месеци, тъй като местните власти ще започнат да обявяват нови ограничения.

Към края на първото тримесечие подобни рестрикции бяха обявени в 17 града. В Пекин например вече е забранено домакинствата, които се състоят от само един член, да купуват повече от едно жилище, а властите в Шанхай забраниха на банките да отпускат кредити на купувачите на трети дом. Освен това в двата града ще бъде въведен 20% данък върху печалбата от продажба на имоти.

В Пекин, където живеят около 20 млн. души, действат и други правила, включително забрана жителите на града да купуват повече от две жилища. Шанхай пък не позволява на несемейните граждани без жителство да купуват домове в града.

Новите мерки бяха обявени месец след като бившият премиер Уън Дзябао нареди на централната банка в последните си дни на управление да увеличи изискванията за първоначалната вноска при ипотеки за втори дом в градовете с прекомерно поскъпване и инструктира местните власти да затегнат ограниченията за покупка на жилища.

Според И Сянжун, изследовател от Китайската академия за социални науки в Пекин, която съветва кабинета, мерките ще успокоят паниката сред хората относно цените на жилищния пазар.

"В същото време ограниченията не променят фундаменталното търсене и изглежда, че новите мерки целят по-скоро да решат краткосрочните проблеми, отколкото да повлияят на дългосрочното здравословно развитие на пазара на имоти", отбелязва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още