IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Prelios напредва с преструктурирането на дълга и увеличаването на капитала

Дружеството ще се фокусира върху дейностите си в Германия, а не в родната Италия, както планираше преди

12:30 | 29.03.13 г.
Prelios напредва с преструктурирането на дълга и увеличаването на капитала

Италианската публична компания за услуги в сектора на недвижимите имоти Prelios напредва с плана си за преструктуриране на дълга и увеличаване на капитала, пише онлайн изданието Property EU.

Базираната в Милано компания, която от пет години насам е на загуба, одобри плана за увеличение на капитала със 185 млн. евро, който ще бъде резервиран частично от компанията Feidos на бизнесмена Масимо Капути и нейните инвестиционни партньори.

Като част от увеличението на капитала Prelios ще получи най-малко 100 млн. евро в брой, като останалата част ще дойде от конвертирането в акции на заем, отпуснат от група банки, включително Unicredit и Intesa Sanpaolo.

Feidos и инвестиционните партньори на компанията чрез ново дружество на има Feidos 11, са се ангажирали да запишат акции на Prelios за поне 20 млн. евро, които няма да дават право на глас през първите три години. Компанията-майка Pirelli & C. ще внесе капитал за 23 млн. евро, а банките Intesa Sanpaolo и UniCredit са се съгласили да осигурят още 27 млн. евро.

Останалата част от увеличението на капитала на обща стойност 115 млн. евро ще бъде резервирано частично от мажоритарните акционери на дружеството, а 90 млн. евро ще бъдат предложени на пазара с гаранция от акционерите, че те ще запишат акциите пропорционално на правата си, в случай че няма интерес от други страни.

Операцията подлежи на няколко условия, включително одобрение на акционерното събрание, насрочено за 8 май. Ако бъдат одобрени, процедурите по увеличението на капитала ще стартират през юни.

Споразумението включва и преструктурирането на дългове в размер на 671 млн. евро, осигурени от Pirelli и частично от консорциум от банки, включващ Unicredit и Intesa Sanpaolo. Заемите, които първоначално бяха с падеж през 2014 и 2016 г., бяха преструктурирани в нови кредити за 519 млн. евро с пет-, шест-, и седемгодишен падеж.

Prelios, която бе отделена от Pirelli преди две години, отчете нетна загуба в размер на 242 млн. евро за 2012 г. спрямо загуба от 290 млн. евро за 2011 г. заради отписвания на активи и преструктуриране на разходите. Приходите на дружеството са намалели до 131 млн. евро в с равнение със 178 млн. евро за предходната година.

Към края на 2012 г. Prelios е управлявала активи за 9,7 млрд. евро в сравнение с 12,4 млрд. евро през 2011 г. Нетната финансова позиция възлиза на -520,5 млн. евро спрямо -488 млн. евро през 2011 г.

От Prelios потвърдиха стратегията си за фокус върху осигуряването на услуги по управление на активи и имоти за трети страни. В същото време дружеството възнамерява да запази Германия като основен компонент на бизнеса си за разлика от предишните си планове да се преориентира единствено към дейности на родна почва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още