IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът със "зомби" имотите в САЩ се задълбочава

Много собственици напускат жилищата си веднага щом започне продължителната процедура по налагане на възбрана и не знаят, че банките са се отказали от нея

11:51 | 29.03.13 г.
<p>
	В много случаи общините поддържат и охраняват изоставени имоти за своя сметка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В много случаи общините поддържат и охраняват изоставени имоти за своя сметка. Снимка: Ройтерс

В САЩ има 301 874 т. нар. „зомби имота“ - жилища, които са изоставени от собствениците им заради започнати процедури по налагането на възбрана и които са разрушени от вандали или просто от времето, сочат резултатите от национално проучване на HomeTrac , цитирани от Ройтерс.

На върха на тази класация е Флорида с 90 556 празни "зомби“ жилища. На второ и трето място са съответно Илинойс и Аризона с далеч по-ниски показатели - съответно 31 668 и 28 821 жилища.

Като цяло броят на домовете под възбрана или такива, които са собственост на банките, е нараснал с 9% до 1,5 млн. жилища през първото тримесечие на 2013 г. на годишна база. Още 10,9 млн. собственици в САЩ продължават да са в риск, тъй като дължат повече на банките, отколкото струват имотите им на пазара в момента.

Въпреки че Флорида води по брой на "зомби" имотите, Кентъки, където те са по-малко от 1 000, води в процентно изражение, като там този вид имоти са 54% от всички имоти под възбрана. Във Вашингтон, Индиана, Невада и Орегон делът им също е над 50%.

От HomeTrac уточняват, че броят на "зомби" имотите може да е по-висок от отчетения в изследванията им, тъй като в тях е използвана консервативна методология.

Много американци са напуснали домовете си заради започната процедура по възбрана, но в някои случаи те продължават да са собственици и са финансово отговорни за покриването на данъчните задължения и други разходи, свързани с поддръжката на имота. В някои случаи собствениците са си тръгнали, след като са получили съобщение от банката за планирана продажба заради възбрана, а по-късно дори не са разбрали, че банката така и не е изпълнила намерението си.

Според репортаж на Ройтерс отпреди няколко месеца, който е в основата на направеното проучване, когато собствениците напуснат жилищата си след съобщение от банката за планирана продажба поради възбрана, която след това не е осъществена, общините са принудени да поемат отговорността за изоставените жилища. Някои от тях дори назначават охрана, почистват и поддържат жилищата, което обаче не им носи никакви доходи от данъци. Други просто оставят имотите да се рушат.

Стига се дотам, че някои собственици получават лош кредитен рейтинг, запорират им се заплатите, за да се покрият дължимите данъци, сметки и неустойки, а често получават и условни присъди, отбелязва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още