IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците в Европа попаднаха в хватката на ледения март

Ритейлъри се оплакват от слаби продажби заради студеното време

16:41 | 28.03.13 г. 1
Търговците в Европа попаднаха в хватката на ледения март

Търговците на дребно в Европа попаднаха в хватката на студения март. Пролетните колекции облекло, саксийните растения и градинските мебели, които обикновено допринасят за ръста на продажбите през този период на годината, събират прах по рафтовете заради зимните температури навън, съобщава Bloomberg.

Веригата за стоки за обзавеждане на дома Kingfisher Plc регистрира слабо начало на пролетните продажби. Hennes & Mauritz AB, която е втората по големина верига за облекла в Европа, миналата седмица обяви, че студеното време е сред причините за спада на печалбата за първото тримесечие с 10%.

Германската верига за стоки за обзавеждане на дома Praktiker също отчете доста по-слаби продажби в сравнение със същия месец на миналата година. Компанията се опитва да засили приходите си чрез отстъпки, които достигат 35%.

За търговците на дрехи студеното време е особено тежко, тъй като то им пречи да продадат пролетните си колекции навреме, а освен това е възможно да не им достигнат стоки от зимните им колекции. Според анализатори единствената им опция в тази ситуация е да правят отстъпки за сметка на печалбите си.

Очаква се този март да е най-студеният в Англия и Уелс от поне 44 години. Средната температура от 3,1 градуса по Целзий през първите 17 дни на месеца се сравнява със средносрочни стойности от 5,5%, докато в Германия тези нива са съответно 3 и 5 градуса. Очаква се студеното време да се задържи до Великден, което ще засегне сериозно магазините за стоки за дома. Дългият празничен уикенд по традиция е сред най-натоварените им периоди, тъй като купувачите използват времето за ремонтни дейности.

Студените температури в момента са в рязък контраст със същия период на миналата година, когато бе регистриран най-топлия март от 1957 г.

САЩ също са засегнати от студено време. Страната беже връхлетяна от поредица от бури от началото на февруари, а обилните снеговалежи затрудниха въздушния трафик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jujo_si
преди 11 години
Ами да вдигнат цените още повече и да чакат клинети на най :-) Всичко се прави в китай а се продава на над-европейски цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още