IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Китай изравняват планини, за да строят градове

Засилват се опасенията за екологичните последици от бързата урбанизация

09:38 | 28.03.13 г. 4
В Китай изравняват планини, за да строят градове

На север от сухия западен град Ланджоу армия от багери изравнява със земята планини, изпълвайки хоризонта на града с облаци от жълт прах, пише изданието Caixin Online. Работниците разчистват терен за огромен проект, който ще трансформира тесния проход до Синдзян и Тибет в процъфтяващ град.

Ланджоу, където живеят 3,6 млн. души, е известен като един от най-замърсените градове в Китай. Новите планове за разширение на града с площ два пъти по-голяма от тази на Манхатън и с място за живеене за милиони души още повече влошават този проблем.

Градът, който е столица на провинция Гансу, е важен транспортен и търговски център. Той обаче е разположен в стръмна долина между планините до Жълтата река и страда от остър недостиг на земя. Единственият начин да се развива като регионален център е да се промени ограничената му рамка и обкръжаващата го топография.  Това обаче поражда притеснения за околната среда и безопасността, както и за източниците на вода, които да задоволят нарастващите нужди.

Новият проект, наречен "Нов Ланджоу" ще увеличи площта на града със 70%. В него ще са разположени промишлени паркове и работнически жилища, както и търговски и развлекателни съоръжения. Половината от площта ще е отделена за паркове и въпреки недостига на вода ще бъдат изградени и изкуствени езера, които напоследък са много популярни в Китай.

Докато местните власти бързат да осъществят доходоносния проект, някои жители изразяват сериозна загриженост за екологичните последици от бързата урбанизация. Опити за амбициозни геоложки инженерни начинания в миналото са завършвали със смесени резултати.

През 1996 г. властите в Ланджоу предложиха да бъде премахната Голямата зелена планина на изток, за да могат ветровете да издухват част от замърсения въздух на града, който е разположен в тясно дефиле. След изравняването със земята на половината от планината обаче става ясно, че това няма почти никакъв забележим ефект върху замърсяването. Оказва се, че много от екологичните аргументи за разрушаването на планината са били измислици на строители на имоти. Така проектът е изоставен, а в момента мястото, където по-рано се издига планината, е селскостопански пазар.

Сериозна е опасността и от геоложки природни бедствия. Районът е покрит с рохкава и тинеста почва, която е нестабилна при земетресения и наводнения.

Друг проблем е замърсяването на въздуха. Ланджоу се намира в сухата северозападна част на Китай до провинция Вътрешна Монголия, където често има пясъчни бури. Пясъкът и прахта, които ще се вдигат през очакваните осем години на строителство на новия квартал, биха могли още повече да засилят рисковете за здравето на населението.

Проблем може да е и недостигът на вода. Планираният нов комплекс ще е на височина с около 150-200 м над стария Ланджоу, което означава, че водата ще трябва да бъде изпомпвана от долината на реката, което ще изисква сериозна консумация на електричество. Остава отворен и въпросът откъде ще се намери вода за предложените изкуствени езера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Хълмовете на Рим не бяха ли и те изкуствени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
В Полша през 80-те създаваха изкуствени хълмове на необятната си територия, Китай ще ги маха :)Шарен свят.Да вземат да изнасят планини за Полша, там ще се продават добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 11 години
Ще я носят с кофи водата, народ много :)Но по-интересното е, че те добре ще бутнат планината, ама къде ще разтоварят матряла и дали няма да построят нова планина? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
lordrad
преди 11 години
Скоро ще почнат да пресушават океана и да се катерят по стълби към луната и марс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още