IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезпечените с ипотеки на бизнес имоти книжа се завръщат в Европа

Рисковите апетити към сектора се връщат в търсене на по-висока доходност

14:15 | 26.03.13 г.
Обезпечените с ипотеки на бизнес имоти книжа се завръщат в Европа

Банкери работят по поне три нови сделки с европейски ценни книжа, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти (CMBS), в опит да се възползват от свежия апетит на инвеститорите към един клас активи, който бе сред най-засегнатите от кризата с лошите ипотеки в САЩ, пише Financial Times.

Сделките са признак за съживяването на пазара на CMBS в Европа, където, за разлика от САЩ, броят им от 2008 г. насам е много малък.

Раздвижването идва в момент, когато инвеститорите, включително тези от САЩ, се конкурират за активи с по-висока доходност, които успяха да запазят доброто си представяне по време на кризата.

Въпреки че много от европейските заеми за имоти в пула, с който се обезпечени CMBS, отчитат забавяне на възвръщаемостта, общият дял на лошите кредити в сделките с първокласни имоти в Германия и Великобритания е много малък.

От новите сделки най-малко две са т. нар. "германски многофамилни" сделки - те са обезпечени с голям портфейл от жилищни имоти, отдавани под наем от търговски дружества.

Германската компания за имоти Gagfah, която се контролира от Fortress Investment Group, има CMBS за 2 млрд. евро с падеж през август 2013 г., разделени на различни траншове.

Очаква се пулът да бъде използван за емитирането на нови CMBS през първата половина на тази година. През февруари Gagfah си осигури кредит от 1,06 млрд. евро от Bank of America Merrill Lynch за портфейла си Woba, за да рефинансира дългове с падеж през тази година. Очаква се този заем да бъде секюритизиран.

Междувременно във Великобритания Deutsche Bank бе наета да уреди CMBS за 400 млн. паунда за бизнес комплекса Chiswick Park на Blackstone в западен Лондон. Този проект бе частично финансиран със CMBS през 2011 г.

"Достъпът до финансиране за бизнес имоти намалява от началото на финансовата криза," отбелязва Марк Никълс, анализатор от BofA Merrill Lynch Global Research. "Това разкрива възможности за възникването на нови кредитори и за завръщането на CMBS," допълва той.

Въпреки засиления апетит на инвеститорите към първокласни имоти в Лондон и многофамилни сделки в Германия анализаторите посочват, че предстоящите сделки са съсредоточени основно върху преструктуриране на сделки и емитирането продължава да е на доста по-ниски нива от тези, отчетени през годините на бума (2004-2006), отбелязва Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още