IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитските власти попаднаха в капан заради щедрите дарения на земя

Кралската фамилия е раздала множество парцели, които е трудно да си върне обратно или да принуди собствениците им да ги застроят

10:00 | 25.03.13 г.
Саудитските власти попаднаха в капан заради щедрите дарения на земя

По думите му стратегията ще включва мерки, които да накарат собствениците на незастроени парцели да ги продадат или да се включат в застрояването им. Освен това ще се предприемат и стъпки за борба със спекулациите и трупането на земя, както и стимули, като подпомагане на финансирането за строителство, партньорства със строителни фирми и опростени регулации за планиране.

В момента нито пазарът, нито правителството разполагат с необходимите средства, за да притиснат собствениците на земя да намалят цените или да продават. Собствеността върху земя не подлежи на данъчно облагане или годишни такси, а повечето имоти, подарени в миналото, принадлежат на богати фамилии, които не се нуждаят от средства и съответно не планират да продават.

Културата играе сериозна роля за ситуацията с пазара на парцели в кралството. Притежанието на земя в градовете се смята за символ на високото положение в обществото.

По две правителствени програми са раздадени общо около 2,2 млн. парцела на вдовици и мъже над 18 г. възраст, независимо от доходите им или икономическия им статут, според CBRE Group. Няма данни общо колко земя е раздала монархията.

Според Гошеш властите трябва да наложат данък или такса върху незастроените парцели, за да стимулират собствениците им да ги продадат или застроят.

Саудитска Арабия се нуждае от около 85 хил. нови жилища годишно, за да удовлетвори нуждите на населението си от 28,4 млн. души, което нараства с по 2,5% годишно. Анализаторите смятат, че в момента недостигът на жилища в страната възлиза на 500 хил. жилища.

Цените на земята в повечето градове в кралството са скочили с 50%, а в много случаи и двойно през последните няколко години заради спекулациите. Така парцелите са твърде скъпи, за да може върху тях да се строи на печалба. Сделките със земя пък не се регулират и често са забулени в тайна, което на практика прави установяването на ценови тенденции на пазара невъзможно, отбелязват експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още