IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция намалява ДДС за строителството на социални жилища от 2014 г.

Мерките за стимулиране на строителството на достъпни домове се очаква да доведат до създаването на 45 хил. нови работни места

18:31 | 21.03.13 г.
Франция намалява ДДС за строителството на социални жилища от 2014 г.

Франция планира да намали ДДС за новото строителство на социални жилища от 7 до 5 на сто от януари 2014 г., за да се справи с хроничния недостиг на достъпни жилища. Това съобщи президентът на страната Франсоа Оланд, цитиран от Ройтерс.

В замяна обаче дружествата в страната, които управляват обществени жилища, трябва да се ангажират с изграждането на още 150 хил. нови достъпни домове на година.

Мярката се очаква да създаде и 45 хил. нови работни места, както и да осигури допълнителни 22 450 субсидирани жилища на година, посочва се в документ, разпространен от правителството на Оланд.

Президентът на Франция обеща също така, да издаде укази за намаляване на бюрокрацията и опростяване на нормите, свързани с новото строителство на социални жилища, които пречат на инвеститорите и ги отказват от подобни проекти.

Очаква се мерките да струват на страната около 600 млн. евро на година, което обаче вероятно ще допринесе за разширяването на дупката в хазната в момент, в който правителството се бори да намали разходите и да свие дефицита.

Хроничният недостиг на предлагането на жилища на водещите пазари във Франция доведе до сериозен ръст на цените, въпреки че през последната година беше регистриран лек спад заради отслабената икономика. Това обаче не може да компенсира факта, че през последните 10 години жилищата в Париж са поскъпнали с 91%, а в национален мащаб е отчетено увеличение на цените от 71%.

Франсоа Оланд още в предизборната си кампания заложи цел годишно да се строят по 500 хил. нови жилища, 150 хил. от които социални. Строителната активност в страната обаче силно се свива, като през януари е намаляла с 20 на сто спрямо първия месец на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още