IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемателите продължават да движат възстановяването на строителния сектор в САЩ

През следващите 3 до 5 години строителите вероятно ще продължат да гледат по-скоро към наемателите, отколкото към купувачите

17:24 | 21.03.13 г.
Наемателите продължават да движат възстановяването на строителния сектор в САЩ

В САЩ буквално се сипе дъжд от добри новини за строителния сектор: компаниите от бранша се активизират, наемат повече работници и строят по-големи къщи. И все пак някои неща не са се променили: наемателите (а не купувачите) продължават да движат съживяването при жилищното строителство, пише CNN Money.

Въпреки че би могло да се предположи, че именно купувачите са причината за активизирането в строителството на жилища, наемателите продължават да играят необичайно голяма роля в този бранш - тенденция, която се наблюдава от 2007 г., когато настъпи срива на пазара.

Строителството на многофамилни жилища, обикновено създадени с цел отдаване под наем, представлява около 33% от общата активност в сектора. Това е доста над средното равнище от около 20% през последните 20 години.

Има няколко причини за увеличения брой на наемателите: след финансовата криза милиони семейства бяха принудени да напуснат жилищата си заради възбрани. Все още високата безработица и затегнатите условия за кредитиране също пречат на много американци да закупят собствен дом. Делът на собствениците на жилища в Страната на неограничените възможности продължава да намалява.

Все пак експертите прогнозират, че ръстът на броя на наемателите няма да продължи вечно с узряването на условията за съживяване на строителството на еднофамилни жилища. Въпреки че цените на домовете растат, в много градове продължава да е по-евтино да купиш, отколкото да наемеш, тъй като лихвите по ипотеките продължават да се рекордно ниски.

В национален мащаб между декември и февруари купуването на жилище е било с 44% по-евтино от наемането му в сравнение с 46% през 2012 г., сочат данни на Trulia.

Очаква се с времето да се успокои и търсенето на жилища под наем паралелно с възстановяването на жилищния пазар като цяло, който е тясно обвързан с финансовото състояние на повечето американци. През следващите 3 до 5 години обаче строителите вероятно ще продължат да гледат по-скоро към наемателите, отколкото към купувачите, прогнозират експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още