IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания представи още стимули за жилищния пазар

Правителството разширява вече съществуващи инициативи и включва в тях и купувачи на жилища, които искат по-просторен и хубав дом от сегашния им

12:05 | 21.03.13 г.
Великобритания представи още стимули за жилищния пазар

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн обяви, че правителството ще отпусне 3,5 млрд. паунда под формата на държавни заеми за финансово затруднени купувачи на жилища, както и схема за 12 млрд. паунда, която ще подобрява достъпността на ипотеките за хора, които не могат да си позволят голяма първоначална вноска при покупка на жилище, съобщи британският в. Guardian.

Двете мерки са в центъра на нов пакет от финансова помощ за жилищния пазар и целят да подпомогнат купувачите на първи дом и онези, които са "в капана" на съществуващите си домове и не могат да се изкачат по имотната стълбица.

Програмата на практика представлява разширение на две съществуващи инициативи.

По първата схема за ипотеките купувачите, желаещи да закупят новопостроен дом, ще могат да получат кредит само за 75% от цента на имота, ако могат да осигурят първоначална вноска от 5%. Останалите до 20% ще бъдат предоставени под формата на кредит, предоставен от банката срещу залог, който ще бъде финансиран от държавата и ще е безлихвен за първите пет години.

Схемата за 3,5 млрд. паунда ще продължи да действа три години считано от 1 април и ще помогне на до 74 хил. купувачи, като се очаква да стимулира и строителния сектор. Данните предполагат, че държавният заем ще бъде в размер на средно над 47 хил. паунда, като средностатистическият купувач ще трябва да осигури депозит от около 11 800 паунда.

Инициативата представлява разширение на съществуващата програма "Първа покупка" (First Buy), която бе пусната през 2011 г., но освен за нови купувачи, новата версия е достъпна и за хора, желаещи да сменят жилището си с по-голямо и по-хубаво. Освен това в нея има по-малко ограничения в сравнение с First Buy. Максималната цена на имот, която ще бъде разглеждана, е 600 хил. паунда, като няма таван за размера на доходите на кандидатите.

Купувачите обаче не бива да забравят, че през първите пет години по държавния заем се плаща годишна такса от 1,75%, като тя нараства ежегодно на базата на годишния индекс на инфлацията плюс 1%. Заемът може да бъде погасен по всяко време или при продажба на имота.

Другата част от програмата включва въвеждането на нова ипотечна гаранция, която ще позволи на хората да получат жилищен заем, без да е нужен голям депозит. равителството ще отпусне гаранции за 12 млрд. паунда на кредиторите. Схемата ще продължи три години от януари 2014 г.

Също като предишната схема, и тази ще е достъпна на хората, желаещи да сменят дома си за по-голям, освен за купувачите на първо жилище. Тя ще се прилага за нови и съществуващи жилища на стойност до 600 хил. паунда, като се запазва изискването за първоначална вноска от 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още