IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силната поляризация на пазара на бизнес имоти в Европа остава проблем

Ограниченото предлагане и високите цени на основните пазари постепенно ще пренасочат инвеститорите към периферията, смятат от консултантска компания

11:15 | 21.03.13 г.
Силната поляризация на пазара на бизнес имоти в Европа остава проблем

Въпреки отчетеното повишаване на апетита към риск на инвеститорите в бизнес имоти в Европа, пазарът все още остава силно поляризиран. През март във Великобритания, Германия и Франция са били направени 74% от общия обем инвестиции в имоти в Европа, като по-голямата част от тях са съсредоточени в шест града – Лондон, Париж, Берлин, Мюнхен и Франкфурт от тези три държави, както и столицата на Швеция Стокхолм, отчитат от консултантската компания Savills.

Икономическата активност в Европа остава разочароваща. Пазарите на труда са изпаднали в тежка депресия, а повишаването на данъците силно е ограничило потребителските разходи, посочват експертите.

Очаква се обаче по-късно през годината бизнес доверието да се възстанови заради предприетите мерки за борба с дълговата криза. В тази връзка се забелязва по-засилена диверсификация на портфейлите на инвеститорите в имоти в сравнение с миналата година, се посочва в доклада на компанията.

Първокласните активи, които са предпочитани от инвеститорите, не са достатъчни, затова все повече играчи на пазара се насочват към качествени второкласни активи или поглеждат и към други сегменти на пазара, като предпазливостта и минимизирането на рисковете са в основата на техните действия.

И през март офисите остават най-предпочитани от инвеститорите, но се забелязва, че логистичните имоти са увеличили значително дела си в портфейлите за сметка на търговските имоти и хотелите.

Забелязва се диверсификация на инвестиционните портфейли по държави. Докато в Испания, Холандия, Великобритания и Полша например интересът към офисите се засилва, в Белгия и Франция рязко намалява. При хотелите пък Великобритания е изгубила силните си позиции и лидер на пазара вече е Франция, като Италия бързо наваксва изоставането при инвестициите в хотелския сегмент.

Очакванията са доверието на инвеститорите в бизнес имоти да продължи бавно да се възстановява и все повече международни инвеститори да се насочат към европейските пазари в търсене на атрактивни възможности. Експертите прогнозират, че активността на пазара на имоти ще се засили благодарение на оживлението при опортюнистичните сделки, предизвикани от намаляването на задлъжнялостта на банките и продажбата на подценени активи.

Инвеститорите освен това се очаква все повече да се “отварят” към периферните държави на Европа, тъй като активите на водещите пазари вече са твърде скъпи, а предлагането – силно ограничено. Това ще доведе до стабилизиране на доходността на някои от периферните пазари, докато на водещите се очаква доходността да продължи бавно да намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още