IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евентуална вълна от възбрани може да "убие" жилищното възстановяване в Ирландия

Принудителните изземвания от страна на банките са неизбежни, според управителя на централната банка на страната

13:15 | 20.03.13 г.
Евентуална вълна от възбрани може да "убие" жилищното възстановяване в Ирландия

В подготовка за най-голямата вълна от възбрани в историята на Ирландия местните банкери се мъчат да измислят начин да се отърват от активите, които централната банка ги притиска да изземат от собственици на инвестиционни имоти с нередовно погасявани ипотечни вноски, пише Bloomberg.

Ирландия, която претърпя най-големия имотен срив в Европа, а цените на жилищата паднаха с над 50% от 2007 г. насам, едва сега започва да обмисля сериозни стъпки за принудителното изземане на имоти. Фокусът е върху пазара на жилища с цел отдаване под наем, който отбеляза рязък скок по време на 10-годишния бум в сектора. В момента на този него се пада над 1/5 от ипотечния пазар, оценяван на общо 142 млрд. евро.

Над половината от кредитите, отпуснати за подобни имоти, са със забава по погасителните вноски от повече от три месеца към края на декември. Ако банките започнат масово да изземват и да продават тези имоти, има риск да се "убие" зараждащото се възстановяване в сектора, което до момента е ограничено единствено до Дъблин.

Степента на ипотечната криза е ясно видима от данните, които централната банка публикува този месец. Между 2007 и 2010 г. наемите са паднали с 25%. Ипотеките за имоти, закупени с цел отдаване под наем, и със забава по погасителните вноски от над три месеца са нараснали до 28 421 бр. към края на декември в сравнение с 27 018 бр. три месеца по-рано. Условията по други 13 469 ипотеки са модифицирани. Като цяло общо 25% от ирландските ипотеки в стойностно изражение са в забава или са били преструктурирани.

“Принудителните изземвания от страна на банките са неизбежни", заяви миналия месец гуверньорът на централната банка Патрик Хонахън, като очерта някои от предизвикателствата, свързани с възбраните върху подобни имоти.

"Дали пускането на иззети имоти на пазара ще понижи цените още повече или пък увеличеният обем на сделките ще облекчи несигурността и ще помогне на пазара най-накрая да намери дъното на цените”, зададе той риторичен въпрос в една от речите си.

Въпросът, пред който са изправени банките, е какво да правят с имотите, върху които налагат възбрана. Една от трудностите е свързана с крехкия характер на възстановяването на цените на жилищата. През януари в Дъблин те отчетоха повишение за втори път от три месеца насам. През миналата година ипотечното финансиране нарасна със 7% до 2,6 млрд. евро, което бе първото покачване от 2008 г. насам.

Въпреки това цените извън столицата през януари отчетоха спад с 1,6% спрямо декември, а на годишна база понижението им е с 3,3%.

Банкерите осъзнават опасностите, свързани с “наводняването” на пазара, и обмислят алтернативи. Една от благоприятните тенденции на пазара е съживяването при наемите. За Ирландия като цяло те са се повишили с 2,2% през миналата година, след като паднаха с 0,3% през 2011 г. и с 2,5% през 2010 г. Ръстът в Дъблин за последните две години е с 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още