IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон продължава да е основен двигател на жилищния пазар във Великобритания

Британската столица се ползва със статут на сигурно убежище в очите на чуждестранните инвеститори

12:38 | 20.03.13 г.
Лондон продължава да е основен двигател на жилищния пазар във Великобритания

За 12-те месеца до края на януари цените на жилищата във Великобритания са нараснали средно с 2,2% до 234 хил. долара, като Лондон има сериозна роля за това, сочат данни на британската национална статистика, цитирани от вестник Telegraph.

Резултатът обаче представлява забавяне спрямо 3,3-те процента, отчетени за годината до декември поради месечният спад на цените с 0,7% през януари.

От статистиката отбелязват, че въпреки по-слабия резултат ръстът на цените остава сравнително стабилен в по-голямата част на Острова. В момента цените са близки до нивата от средата на 2008 г., въпреки че остават под пика отпреди кризата.

В регионално отношение Лондон е с най-силни резултати поради статута си на сигурно убежище в очите на чуждестранните инвеститори. За 12-те месеца до края на януари цените в столицата са нараснали с 5,5% средно до 403 хил. паунда и са с 8,5% над равнищата, достигнати отпреди кризата.

На другия полюс е Северна Ирландия, където жилищата са поевтинели с 5,4% до 130 хил. паунда, продължавайки низходящата тенденция от последните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още