IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ ще работи за създаване на електронни досиета на големи строителни обекти

Регионалният министър търси начин за безвъзмездно отпускане на средства от бюджета за мерки за енергийна ефективност

11:44 | 20.03.13 г.
МРРБ ще работи за създаване на електронни досиета на големи строителни обекти

Електронни търгове за обществените поръчки и електронни досиета на големите строителни проекти ще подобрят ситуацията в строителния сектор, направят търговете по-прозрачни, а изпълнението – проследимо.

Това е казала по време на среща между служебния регионален министър Екатерина Захариева и представители на Камарата на строителите в България, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Захариева е уверила строителите, че бързо ще започне работата по реализирането на идеята за електронизацията.

Освен това ще бъде направен опит за оптимизация на системата за провеждането на обществени поръчки чрез намаляване до минимум на дискриминационните условия по търговете, става ясно още от съобщението на министерството.

Регионалният министър е припомнила и основния си приоритет в работата – повишаването на енергийната ефективност в жилищните и промишлените сгради. За тази цел ще бъде изготвена единна програма, която да обхване всички обекти.

В интервю за БТА Захариева уточнява, че ще потърси и начини за отпускане на безвъзмездна помощ от държавния бюджет за домакинствата, спечелили европейки средства за обновяване на домовете, но които са в затруднено материално положение и не могат да осигурят собственото финансиране на мерките, нито да вземат кредит.

Според Захариева енергийната ефективност не само намалява разходите на домакинствата, защото част от сградите са строени във време, когато „никой не е мислел за икономии“, но и ще осигури заетост на малки и средни фирми, които ще извършват ремонтите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още