IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Countrywide засилва оптимизма за жилищния пазар на Острова

Компанията вероятно ще пласира акциите си в горния край на индикативния диапазон

13:00 | 19.03.13 г.
IPO-то на Countrywide засилва оптимизма за жилищния пазар на Острова

Най-голямата британска компания за недвижими имоти Countrywide планира да предложи акциите си чрез първично публично предлагане (IPO) в сряда на възможно най-високата планирана цена, съобщава Guardian. Според експерти това е още един сигнал, че жилищният пазар на Острова набира скорост.

Фирмата се готви да пласира акциите се на цена от 330 до 350 пенса на акция в сравнение с първоначално заложените 260-350 пенса, според двама анонимни източници, цитирани от Reuters.

От Countrywide отказаха да коментират цифрите и да потвърдят датата на продажбата.

Компанията, която отдава под наем и продава имоти чрез 46 марки като Gascoigne-Pees и Abbots, обяви миналия месец намеренията си да се върне на фондовия пазар след шест години на частна собственост.

Тя се надява предлагането да й донесе 200 млн. паунда.

Countrywide бе придобита от американската компания за частен капитал Apollo Management за 1,1 млрд. паунда през май 2007 г. след десетилетие на нарастващи цени на жилищата. Това обаче се случи само три месеца преди кредитния срив на пазара. Две години по-късно компанията бе принудена да съкрати 1500 работни места.

IPO-то на Countrywide се случва в момент, в който са налице признаци за подем на жилищния пазар във Великобритания. Според анализаторите от Rightmove средната цена на жилище на Острова е нараснала до 239 710 паунда или с 1,7% спрямо предходния месец, което е най-високото равнище от пролетта на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още