IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай продължават да се покачват

Годишен ръст на цените е отчетен в 62 от 70-те града, наблюдавани от правителството за целите на националната статистика

12:58 | 18.03.13 г.
Цените на жилищата в Китай продължават да се покачват

Цените на новите жилища в Китай през февруари са регистрирали най-силното си покачване от декември 2011 г. насам, предаде Blooomberg.

Годишен ръст на цените е отчетен в 62 от 70-те града, наблюдавани от правителството за целите на националната статистика, сочат данни на статистическото бюро в Пекин.

В столицата на страната цените са се повижили с 5,9% - най-силното от февруари 2011 г. насам покачване, а в Гуанджоу - с 8,1%, което е най-сериозното покачване от януари 2011 г. Друг град със силен ръст на цените е Шънджън - 5,7%.

Най-голям спад на цените на новите жилища през миналия месец е регистриран в Уънджоу - с 10,1% на годишна база.

Цените на съществуващите жилища в Пекин през февруари са се увеличили с 6% спрямо същия месец на 2012 г., а в Шанхай - с 3,9%. В Гуанджоу и Шънджоу покачването е съответно с 5,7% и 2,9%.

На 1 март Китай въведе нови строги мерки за затягане на пазара, като инструктира централната банка да повиши изискванията за първоначалната вноска и лихвите за втори ипотеки в градовете с прекомерно поскъпване на жилищата.

Освен това бе въведено изискване за максимално строго прилагане на данъка върху продажбата на имоти, а на местните власти в населените места с най-силно поскъпване бе наредено да затегнат ограниченията за покупка на жилища

Бившият рпемиер на Китай Уън Дзябао, който бе наследен от Ли Къцян на 15 март, обеща да направи жилищата по-достъпни и да предприеме поредица от мерки за регулирането на пазара. По време на управлението си Уън увеличи първоначалните вноски и затегна изискванията за отпускане на ипотечни заеми. Освен това той за първи път наложи данък върху имотите в Шанхай и Чунцин и въведе ограничения за покупката на жилища в около 40 града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още