IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи банки в САЩ завишиха очакванията си за цените на жилищата

"Все още смятаме, че сме в началните етапи на едно продължително възстановяване на жилищния сектор и икономиката, според експерт

13:22 | 18.03.13 г. 2
Водещи банки в САЩ завишиха очакванията си за цените на жилищата

Усилията на Федералния резерв на САЩ да съживи жилищния сектор още повече засилват оптимизма на пазара, пише Bloomberg.

През тази седмица JPMorgan Chase & Co. увеличи прогнозата си за ръста на жилищните цени в САЩ през 2013 г. повече от два пъти до 7%, като в момента компанията очаква до 2015 г. цените да нараснат с над 14%. Bank of America Corp. миналата седмица обяви, че цените на имотите ще скочат с 8% през тази година, като предишните прогнози на банката бяха за покачване от 4,7%.

Двете водещи американски банки прогнозират ускорено възстановяване на фона на притока от купувачи и инвеститори, борещи се за все по-малък запас от имоти в ситуация, в която Федералният резерв понижава разходите по кредитите, като продължава да изкупува ипотечни облигации. Това поддържа ръста на акциите на компаниите за жилищно строителството, които са поскъпнали над два пъти от края на 2011 г. насам, подчертава информационната агенция.

"Все още смятаме, че сме в началните етапи на едно продължително възстановяване на жилищния сектор и икономиката", твърди Саманта Маклемор от Legg Mason Capital Management Opportunity Trust.

Цените на жилищата през декември отчетоха ръст със 6,8% на годишна база - най-голямото повишение от 2006 г. насам, според индекса на S&P/Case-Shiller. Все пак показателят е с 29% под пиковите си нива от същата година.

Ръстът през миналата година се дължи основно на липсата на достатъчно жилищни запаси в съчетание с нарастващото търсене от страна на институционални инвеститори. Броят на жилищата за продажба през януари е намалял с 5% до 1,74 млн. единици в сравнение с декември, което е най-ниското равнище от декември 1999 г. насам, сочат данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти.

Една от причините за ръста на цените е все по-свитото предлагане на жилища под възбрана. През 2012 г. са извършени 1,3 млн. ликвидации, или с 30% по-малко от очакванията на банките, отчасти поради модификациите на заеми, които помагат на изпадналите във финансови затруднения кредитополучатели да запазят домовете си.

През миналия месец броят на възбраните е намалял с 29% спрямо същия период на миналата година до най-ниското си ниво от 2007 г., според данни на RealtyTrac.

От JPMorgan прогнозират, че до края на тази година 10% от хората с ипотеки ще дължат повече по жилищните си кредити, отколкото струват имотите им в момента в сравнение с 25% преди две години. На фона на продължаващия спад на продажбите на проблемни имоти и затегнатото предлагане, търсенето на "лоши" активи вероятно ще се увеличава, прогнозират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ха, ами то тук има достатъчно инфо в тази статия , за пресмятане на конкретния срок за който ще растат имотите най-малко още там ! ... и съответно до какви нива :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
avramcho
преди 11 години
това им е работата на Банките - да вдигат цените на имотите ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още