IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете за имоти в Европа поглеждат към по-рисковите инвестиции

Сгради, които са частично или напълно незаети и са с кратки оставащи периоди по договорите за наем се радват на засилено търсене

14:30 | 15.03.13 г.
Фондовете за имоти в Европа поглеждат към по-рисковите инвестиции

Инвеститорите в имоти все по-често се осмеляват да погледнат отвъд сигурността на най-добрите сгради в Европа, насочвайки се към по-рискови имоти, пише Reuters.

Сгради, които са частично или напълно незаети и са с кратки оставащи периоди по договорите за наем, или пък се нуждаят от ремонт се радват на засилено търсене, за разлика от периода преди 12 месеца, твърдят експерти от бранша.

"Интересуваме се от леко компрометирани имоти", посочва Чарлз Уикс, главен изпълнителен директор на компанията Cornerstone Europe. "Доходността от ключовите имоти в Лондон варира между 4,75 и 5%. При компрометираните имоти в същия район тя достига 5,75-6%", допълва той.

Доходността от имотите представлява годишния наем като процент от стойността на имота и е по-ниска на по-търсените места.

Ситуацията е коренно различна от миналата година, когато дълговата криза в Европа бе във вихъра си, а кредитирането на практика спря, особено в най-тежко засегнатите страни като Италия, Испания, Ирландия, Гърция и Португалия.

Тогава инвеститорите търсеха основно по-нискодоходни, но по-сигурни имоти, разположени в най-добрите райони на градове като Лондон, Париж и Франкфурт. Целта им бе просто да запазят парите си.

Сега обаче институционалните инвеститори търсят по-висока възвръщаемост. Освен към по-рискови имоти с добра локация, те се насочват и към европейски пазари, където доходността за най-добрите имоти може да достигне 7-8% на фона на 4-5% във водещите градове.

"Новата тенденция са "разбити" имоти на ключови места и ключови имоти на "разбити" пазари като Испания и Италия", твърди Боржа Сиера, главени изпълнителен директор за континентална Европа в консултантската компания за имоти Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още