IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се допълнително забавяне на активността на офис пазара в Европа

Поляризацията между основните и периферните пазари продължава да се задълбочава

12:25 | 14.03.13 г.
Очаква се допълнително забавяне на активността на офис пазара в Европа

Очаква се да се задълбочи забавянето на активността на пазара на офис площи в Европа. Консултантската компания Savills прогнозира, че през тази година обемът на наетите офиси ще се свие с още 7%, след като през миналата година усвоените площи регистрираха спад от 2,2%.

„Слабото бизнес доверие не подкрепя плановете за експанзия и наемателите предпочитат да предоговарят условията по договорите за наем, отколкото да се местят“, посочва се в доклад на компанията за пазара на офис площи в Европа.

Търсенето остава слабо и съсредоточено върху първокласните сгради с добри локации. Основен двигател на търсенето остават консолидацията и предоговарянето.

Компаниите от сектора на бизнес услугите са основен двигател на търсенето. По-съществено засилване на активността на наемателите е регистрирано в сектора технологии, медии и телекомуникации, а по-сериозно отслабване – в публичния сектор.

Продължава да се свива и предлагането на пазара на офиси в Европа, което обаче се отразява положително на заетостта. През последните три месеца на миналата година процентът на незаетите площи леко е намалял до 10,1% от 10,2% през предходното тримесечие, като тенденцията е бавното понижение да продължи.

Наблюдават се обаче сериозни диспропорции на пазара. На основните пазари процентът на незаетост е значително по-нисък – около 8,7%, докато на периферните дори надвишава 14 на сто. Тази тенденция се очаква да се задържи и дори задълбочи.

Задълбочаването на поляризацията се наблюдава и от динамиката при цените. Наемните нива на първокласните офис площи на основните пазари са регистрирали ръст от 4 на сто през миналата година, докато на периферните е отчетен спад от над 2 процента. Очакванията за тази година са наемите да се движат в интервала от -1,8% до +0,9% в зависимост от пазарите.

От компанията отчитат, че пазарите в Германия са единствените, които се представят според очакванията. В полската столица Варшава например се отчита свръхактивност на пазара, като усвояването на офис площи достига 120% от средното за последните 5 години. На другия полюс са пазарите на офиси в Атина, Мадрид, Лисабон и Милано, където усвояването на площи се движи в интервала 52-84% от средното за последните 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още