IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия предлага да се създаде национална ипотечна банка

Предвижда се националното ипотечно дружество да се самофинансира с емисия на гарантирани от държавата облигации

11:36 | 13.03.13 г.
Холандия предлага да се създаде национална ипотечна банка

Холандия иска да създаде национална ипотечна банка в опит да спаси банковия си сектор и да даде тласък на пазара на жилища, съобщи Wall Street Journal.

Холандските банки се борят с последиците от жилищния балон, който им завеща ипотечни кредити за около 650 млрд. евро. Една особеност на местната финансова система обаче причинява друг сериозен проблем.

Холандците пестят много, но по-голямата част от парите им са в пенсионни фондове, които са инвестирали около 85% от своите 900 млрд. евро в активи извън Холандия. В резултат на това банките са силно зависими от капиталовите пазари за финансиране на жилищните кредити, които отпускат.

Тази пропаст във финансирането представлява сериозен риск в случай на още един кредитен срив и принуди банките да ограничават кредитирането.

По-рано тази седмица назначена от правителството комисия предложи банките да обединят в пакети най-сигурните си жилищни кредити и да ги преместят в специално създадено дружество, което да се нарича Национален ипотечен институт. Така финансовите институции ще могат да разтоварят балансите си и да увеличат кредитите за домакинствата, малките и средни фирми, посочи финансовият министър Йерун Диселблум, като отбеляза, че това ще е много важно за холандската икономика.

Представители на властта побързаха да опровергаят сравнения с американските ипотечни компании Freddie Mac и Fannie Mae, които почти се сринаха по време на жилищния колапс през 2008 г. и бяха спасени от държавата.

В Холандия националното ипотечно дружество ще се самофинансира, като емитира облигации, гарантирани на 100% от холандската държава. За разлика от Freddie и Fannie обаче, то няма да поема кредитни рискове и няма да отговаря за оперативни провали на банките, които са отпуснали кредитите, поясни Диселблум.

Облигациите ще бъдат предлагани както на местни, така и на международни инвеститори, като пенсионни фондове и застрахователни дружества, и ще предлагат по-висока възвръщаемост от държавните дългови книжа с подобен падеж.

Предложението все още не е окончателно и ще бъде дооформено през идните месеци. Лобистки групи на холандски банки и пенсионни фондове вече изразиха подкрепата си за плана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още