IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Появиха се съмнения за статистиката за цените на жилищата в Китай

Повишението на цените вероятно е по-голямо, отколкото се отчита, на фона на резкия ръст на сделките през последната седмица

09:52 | 13.03.13 г.
Появиха се съмнения за статистиката за цените на жилищата в Китай

Повишаването на цените на жилищата в Китай може би е по-голямо, отколкото сочат официалните данни, съобщава Ройтерс.

Продажбите на жилища в Пекин през миналата седмица са нараснали почти четворно, след като правителството обяви нови мерки за затягането на пазара с цел ограничаване на спекулациите.

За периода 2-8 март продажбите на стари жилища в столицата са се увеличили с 280% на годишна база, а спрямо предходната седмица ръстът е със 141%, сочат данни на местните власти.

На 1 март правителството обяви, че ще прилага строго 20-процентния данък върху печалбата от продажбата на имоти, както и че въвежда още по-високи първоначални вноски за купувачите на второ жилище на фона на очакванията цените да се увеличат още повече.

Анализаторите коментират, че силните данни за продажбите затвърждават мнението, че властите смятат, че търсенето е по-голямо, отколкото предполагат официалните данни за цените, затова са решили да предприемат мерки да ги овладеят.

По данни на Националното статистическо бюро на Китай цените на новите жилища в страната са се повишили с 0,8% през януари на годишна база след 10 месеца на понижение. Ръст е отчетен в 53 от 70-те следени от властите градове, припомня информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още