IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар във Великобритания може да забуксува

Хиляди британци, които искат да с епреместят в по-голям дом, не могат да го направят поради няколко причини

15:35 | 11.03.13 г.
Жилищният пазар във Великобритания може да забуксува

Целият жилищен пазар на Великобритания е изправен пред опасността да забуксува, тъй като все повече собственици на жилища не могат да си позволят да се преместят в по-голям дом, според доклад на Lloyds TSB, цитиран от вестник Telegraph.

Над половината от хората, желаещи да продадат първото си жилище, за да си закупят по-голямо, смятат, че новите подкрепяни от държавата схеми за кредитиране на сделките с имоти изобщо няма да им помогнат.

Три четвърти от тази група хора биха желали да получат по-голяма помощ от държавата, а 86% искат повече подкрепа от ипотечните кредитори.

Събирането на средства за първоначалната вноска е най-сериозната бариера пред кандидатите за по-добър дом - в момента размерът на необходимия депозит е 58 836 паунда, или почти два пъти повече от средствата, които са били нужни преди десетина години. Това пречи на трима от всеки петима кандидати да предприемат тази стъпка.

"Ако тази група играчи не могат да преодолеят трудностите, движението в долния сегмент от пазара на практика замира, което не само ще ограничи предлагането на имоти за купувачите на първи дом, но и ще окаже въздействие върху пазара като цяло", твърди Стивън Ноукс от Lloyds TSB.

"Жизненоважно е тази група да получи повече подкрепа и внимание, тъй като те играят съществена роля за задвижването на жилищния пазар", отбелязва той.

Проблемите се усложняват още повече от падащите цени на жилищата, заради които една четвърт от участниците в анкетата са с отрицателен капитал.

Тъй като хората, които биха желали да се преместят в по-голям и по-хубав дом обикновено са купили първото си жилище през пиковата 2007 г., средната цена, която са платили те за домовете им, оттогава е намаляла с 20 095 паунда, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още