IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезценките на активи продължават да притискат собственика на моловете Галерия

Кризата остава основен източник на проблеми на GTC, очертават се и трудности с намирането на ключови наематели заради свитото търсене

10:56 | 11.03.13 г. 2
Обезценките на активи продължават да притискат собственика на моловете Галерия

„Икономическият спад доведе до намаляване на търсенето на имоти и повлия отрицателно на способността на групата да продава или да завършва проекти при очакваната доходност и норми на възвръщаемост“, посочва се в отчета на компанията за 2012 г.

„Ако търсенето продължава да се свива, групата може да се наложи да продаде или да остави редица проекти на загуба. Възможно е също така изобщо да не може да се стигне до продажба заради влошаването на икономическите условия, които се отразиха негативно и на пазарната стойност на имотите“, пише още в отчета.

От компанията подчертават, че инвестициите й в Централна и Източна Европа могат да се повлияят негативно и от редица регионални фактори, които няма как да бъдат контролирани. От друга страна е възможно да има проблеми и с привличането на ключови наематели в условие на понижаване на потребителската активност и може да се очаква дори загуба на наематели.

„Ако групата не успее да поднови договорите за наем на важни наематели или да ги замени своевременно, това може да доведе до съществени допълнителни разходи или загуба на приходи, които могат да имат съществен неблагоприятен ефект върху дейността на групата, финансовото състояние, резултатите от дейността и цената на акциите“, предупреждават от компанията.

GTC предупреждава също така, че не може да гарантира работата при сегашните доходи от наеми, както и не може да гарантира, че ще увеличи заетостта в някои проекти, включително Галерия Стара Загора, Галерия Бургас, Галерия Сучеава в Румъния, Авеню Мол Осиек в Хърватия и други, така че да ги направи печеливши.

„Не може да има никаква гаранция, че групата ще бъде в състояние да се освободи от подобни проекти своевременно или да ги преструктурира, за да ограничи загубите си. Не може да се изключи също така, че групата няма да разглежда вариант за продажба или временно спиране на такива проекти, тъй като това е икономически по-оправдано, а в такива случаи не може да се гарантира, че след подобни действия групата ще успее да ограничи загубите си своевременно“, посочват още от компанията.

От компанията предупреждават, че се засилва и конкуренцията от други инвеститори и строителни компании, което може да доведе до ръст на цените на терените и на разходите за строителство на новите проекти, от които зависи успешното бъдещо развитие на дружеството. Поради това е възможно реализацията на някои проекти да се забави или изобщо да не се случи. GTC предупреждава и за риск от забавяне на проекти заради недостиг на квалифициран персонал.

От компанията определят инвестиционния пазар на имоти в България като проблемен, а високите разходи по заемите и общата несигурност за европейската икономика са сред основните причини за ниската му ликвидност. На сериозен натиск според компанията са подложени и пазарите в Румъния, Хърватия и Сърбия, за която все още не може да се говори изобщо за развит пазар за институционални инвеститори. Единствено пазарът в Полша се разглежда като стабилен, но проблемите там са свързани с фокуса на инвеститорите върху първокласните активи, което сериозно засилва конкуренцията и ограничава възможностите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
И не само кризата и електронната търговия. Просто прекалиха с площите. Сто години да не се строят нови, пак ще има излишък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
I
преди 11 години
Онлайн търговията е причината за падането на цените на моловете. Бетонените молове не могат да предложат милиони посетители дневно. Не става само с пари и големи бетонни молове. Вижте Амазон, Ибей....струват милиарди, а са по-леки от дъх на пеперуда...и правят обороти за всичките бетонени молове в Европа.Новите милиардери в търговията са собствениците на Интернет молове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още