IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезценките на активи продължават да притискат собственика на моловете Галерия

Кризата остава основен източник на проблеми на GTC, очертават се и трудности с намирането на ключови наематели заради свитото търсене

10:56 | 11.03.13 г. 2
Обезценките на активи продължават да притискат собственика на моловете Галерия

Падащите оценки на активите на Globe Trade Center (GTC) - собственик на моловете Галерия в Пловдив, Стара Загора и Бургас, пак потопиха финансовия резултат на компанията. През 2012 г. е била реализирана нетна загуба в размер на 132 млн. евро основно заради преоценките на инвестиционните имоти на компанията и обезценките на жилищните имоти.

Само загубите от преоценките на активи са в размер на 115 млн. евро и са свързани основно с търговските имоти на компанията в Румъния, България и Хърватия, където наемите продължават да падат заради влошаването на местните икономики. Към края на годината портфейлът на GTC се оценява 1,811 млрд. евро, включително и активите на компанията за продажба, чиято стойност се оценява на малко над 42 млн. евро, както и на инвестиционните имоти (малко над 1,308 млрд. евро).

Свиването на разходите на компанията обаче, както и удължаването на матуритета на облигационен разход са спомогнали за драстично свиване на загубите. За сравнение, през 2011 г. беше отчетен негативен финансов резултат в размер на 338 млн. евро.

До момента GTC е реализирала на пазара 35% от активите, включени в специалната тригодишна програма за продажбата на нестратегически активи. Освен това компанията набра 100 млн. евро от продажбата на права в средата на миналата година.

Компанията отчита стабилни приходи от наеми и услуги в размер на 129 млн. евро, въпреки че през миналата година е успяла да повиши средната заетост на проектите до 91% от 87% през 2011 г.

Приходите от продажбата на жилищни имоти са се свили до 19 млн. евро през миналата година от 25 млн. евро през 2011 г., главно поради влошените икономически условия в Румъния.

„Миналата година беше тежка, но ние успяхме да реализираме част от нашата стратегия за подобряване на оперативните и финансовите резултати. Финансовите ни позиции значително се подобриха благодарение на продажбата на новата емисия права и на Platinium Business Park. В допълнение балансът продлъжи да се подобрява заради удължаването на матуритета на облигационен заем за 73 млн. евро и редукцията на административните, финансовите и другите разходи. Успяхме да отдадем и още 58 хил. кв. м офис и търговски площи, както и подновихме договорите за други 67 хил. кв. м офис и търговски площи, което също се смята за голям успех предвид ситуацията на пазара“, коментира Алан Ицкович, председател на надзорния съвет на GTC.

“Навлизаме в 2013 г. с по-силни позиции и продължаваме да изпълняваме програмата си за повишаване на ликвидността и намаляване на задлъжнялостта, за да продължим да финансираме развитието си и да изпълняваме финансовите си задължения“, допълва Ицкович.

Като основен риск за дейността на компанията от ръководството на GTC определят кризата. От компанията предупреждават, че негативните последствия може да се задълбочат, ако ситуацията в държавите, в които дружеството оперира, продължава да се влошава.

Последна актуализация: 04:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
И не само кризата и електронната търговия. Просто прекалиха с площите. Сто години да не се строят нови, пак ще има излишък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
I
преди 11 години
Онлайн търговията е причината за падането на цените на моловете. Бетонените молове не могат да предложат милиони посетители дневно. Не става само с пари и големи бетонни молове. Вижте Амазон, Ибей....струват милиарди, а са по-леки от дъх на пеперуда...и правят обороти за всичките бетонени молове в Европа.Новите милиардери в търговията са собствениците на Интернет молове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още