IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограниченията на пазара на имоти в Китай не работят

Строителството на социални жилища е най-добрата мярка за контрол на пазара, посочва строителен предприемач

10:15 | 08.03.13 г.
Ограниченията на пазара на имоти в Китай не работят

Рестрикциите на пазара на имоти в Китай от последните години са неуспешни, а новият кръг от ограничения, които правителството въведе преди няколко дни, само ще забави продажбите.

Това смята строителният предприемач Винсънт Ло, изпълнителен директор на строителната компания Shui On Land Ltd., който е и съветник на правителството.

“Определено тези мерки нямаха успех. Ако имаха, цените на жилищата нямаше да нарастват още повече в условията на действащи рестрикции”, коментира той в интервю за Bloomberg.

“Новите мерки незабавно ще се отразят негативно на продажбите, тъй като данъкът от 20% върху печалбата от сделките не е лесен за преглъщане”, допълни още Ло.

“Съгласен съм, че трябва да има ограничения, тъй като те ще попречат да се надуе и спука балон на жилищния пазара. Прекалената намеса обаче ще попречи на неговото развитие”, каза още Винсънт Ло. По думите му новата администрация трябва да съсредоточи усилията си върху строителството на социални жилища, тъй като това би била най-добрата мярка за контрол на пазара на имоти.

Заради по-разхлабената парична политика купувачите на имоти в Китай засилиха активността си, тъй като лихвите по кредитите се понижиха. Това предизвика ръст на цените на жилищата през второто полугодие, още повече, че действащите тогава рестрикции не се прилагаха толкова строго от местните власти.

China Vanke Co., най-голямата китайска строителна компания, отчете 28% ръст на продажбите през февруари на годишна база, след като през януари беше отчетено повишение от 56 на сто.

Shimao Property Holdings Ltd. пък регистрира годишен ръст на продажбите от 60% през миналия месец.

Целта на китайското правителство е да спре резкия ръст на цените, но опитите досега са неуспешни. През последните пет години жилищата в страната са поскъпнали с 50 на сто, според данни на държавното статистическо бюро. Повишението продължи и през февруари, когато беше отчетен ръст на цените за девети пореден месец, отчита собственикът на най-големия сайт за недвижими имоти в Китай SouFun Holdings Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още