IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на проблемни имоти продължават да движат жилищния пазар в САЩ

Цените на жилищата в страната се покачват много по-бързо от прогнозите

09:41 | 05.03.13 г.
Продажбите на проблемни имоти продължават да движат жилищния пазар в САЩ

На жилищния пазар на САЩ изглежда настъпва възстановяване по всички фронтове, но това не означава, че останките от неотдавнашната криза са напълно изчезнали, пише CNBC.

Броят на продажбите на лоши жилища - такива, притежавани от банките или пласирани чрез къси продажби, може и да намалява, но той все още представлява значителен дял от общия жилищен пазар. 

През 2012 г. на продажбите, свързани с възбрани, са се падали 21% от всички продажби на жилища в САЩ, а на късите продажби, при които имотът се продава на цена, по-ниска от стойността на оставащите вноски по ипотеката - 22%, съобщава консултантската компания Realty Trac. Общо делът на продажбите на проблемни имоти достига 43% от всички продажби на жилища в страната за миналата година.

Банките увеличават късите продажби за сметка на възбраните, а новите федерални правила улесняват процеса. Това е довело до 15% спад на продажбите на жилища, собственост на банките, и 6% ръст на късите продажби. Това пък на свой ред подпомага цените, защото късите продажби като цяло са на цени, по-високи от тази на притежаваните от банките жилища, защото те не са поддържани от собствениците.

Ограниченото предлагане продължава да играе ключова роля на жилищния пазар на САЩ в момента, като повишава цените повече от очакванията на анализаторите. Това е изненадващо, тъй като проблемите на пазара не са изчезнали.

В момента в САЩ има 1,7 млн. жилища в процес на възбрана и 1,5 млн. със сериозни забавяния по погасяване на ипотеките (над 90 дни), според нов доклад на Lender Processing Services. Банките са по-агресивни при модифицирането на заемите и опрощаването на главниците, но много от тези жилища неизбежно в крайна сметка ще попаднат в ръцете им.

Силното търсене на подобни имоти от страна на инвеститорите увеличава цените и дори създава балони в някои от районите, ударени най-силно от кризата, като Финикс и Лас Вегас.

Ако цените нараснат твърде много обаче и инвеститорите не могат да постигнат нужната възвръщаемост, изненадите могат да станат още по-големи. До момента това не се случва, но цените на жилищата се покачват много по-бързо от прогнозите на когото и да било, отбелязва CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още