IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавят се инвестициите в хотели в Европа

Париж и Лондон остават магнит за чуждестранния капитал

12:51 | 04.03.13 г.
Забавят се инвестициите в хотели в Европа

Активността при инвестициите в хотели в региона на Европа, Близкия изток и Африка е намаляла с 4% до 8,5 млрд. евро през 2012 г., сочат данни на компанията за недвижими имоти Jones Lang LaSalle (JLL), цитирани от онлайн изданието Property EU.

Най-ликвидният пазар продължава да е Великобритания, където обемът на сделките е бил 2,3 млрд. евро, следван от Франция с 1,7 млрд. евро и Германия с 1,2 млрд. евро.

Париж и Лондон остават магнит за чуждестранния капитал, идващ основно от богати инвеститори от Близкия и Далечния изток, на които се падат около 40-50% от общия обем на сделките на двата пазара.

Сред купувачите на хотели доминират институционалните инвеститори, които са увеличили пазарния си дял от 17% от общата стойност на инвестициите през 2011 г. до 24% през 2012 г. Те са особено активни в Германия, като са съсредоточени основно върху активи на ключови пазари със стабилни наеми.

Инвеститорското доверие се подкрепя от добрите оперативни резултати на няколко ключови пазара. Това е особено в сила за Париж (+8,5%) и Германия като цяло, където е отчетен силен ръст на дохода от стая в Берлин (+8,6%), Франкфурт (+5,1%) и Мюнхен (+8,5%).

От JLL очакват през 2013 г. резултатите да се подобрят още повече на някои европейски пазари на фона на продължаващото увеличение на посетителите от нововъзникващи икономики в Азия и Южна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още