IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай затегна още пазара на имоти

Акциите на публичните строителни компании се сринаха в днешната сесия в Шанхай, а Shanghai Composite Index се понижи с 3,65%

11:29 | 04.03.13 г.
<p>
	Балонът на китайския жилищен пазар се крие в луксозния сегмент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Балонът на китайския жилищен пазар се крие в луксозния сегмент. Снимка: Ройтерс

Китай допълнително увеличи първоначалните вноски и лихви по ипотеките за покупка на второ жилище в градове с прекомерно бързо темпо на покачване на цените, предаде Bloomberg. Властите наредиха и по-строго прилагане на данъчните мерки за пазара на имоти, за да сукорят „охлаждането“ му.

В специално изявление на сайта на правителството се посочва, че регионалните клонове на Китайската народна банка могат да въведат мерки в съответствие с целите за контрол на цените на местните власти. Градове със сравнително голям натиск от нарастващите жилищни цени могат още повече да затегнат ограниченията за покупка на жилища, се допълва в съобщението.

Местните власти трябва да публикуват целите си за контрол на цените в рамките на първото тримесечие.

През февруари цените на новите жилища в Китай се повишиха за четвърти пореден месец, според данни на SouFun Holdings Ltd. Данните излязоха 10 дни, след като отиващият си премиер Уън Дзябао инструктира местните власти решително да ограничат спекулациите с имоти и нареди градовете с бързо темпо на поскъпване на жилищата да предприемат мерки за ограничаване на покупките.

Мерките за контрол на имотите "все още са в критичен период, а очакванията за още повишения на цените на жилищата се засилват", се допълва в изявлението на правителството.

Правителството ще проучи опита на градовете, където пилотно беше въведен данък върху имотите, и ще ускори и разшири пробните мерки, за да насърчи "разумната жилищна консумация". В момента жилищният данък се прилага единствено в Шанхай и Чунцин.

В същото време на компаниите за имоти, за които бъде установено, че се запасяват с парцели или набират средства, или си сътрудничат, за да тласкат цените нагоре, ще бъде забранено да получават нови заеми за строителство или да набират средства на капиталовите пазари.

Що се отнася до физическите лица, те трябва да плащат 20% данък върху печалбата от продажба на имот, когато обаче е известна цената на покупката. Много продавачи в момента твърдят, че не могат да предоставят данни и така плащат данък от 1% от общата стойност на продажбата, твърдят анализатори.

Новите мерки за затягането на пазара поразиха тежко акциите на публичните строителни компании, което повлече надолу Shanghai Composite Index. Индексът затвори с понижение от 3,65% до 2 273 пункта.

Според анализатори, цитирани от Forbes обаче, реално в Китай няма кой знае какъв проблем по отношение на имотите. "Смятам, че политиците няма да опишат цените като "неразумни" на срещата си тази година", прогнозира Джан Хунуей от консултантската компания за недвижими имоти Tospur. "Ръстът на цените всъщност е в съответствие с възстановяващата се икономиката на страната", допълва той.

Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още